&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT="">

Kabinet wankelt na Nacht van Wiegel

VVD-senator Hans Wiegel waarschuwt in een interview met De Telegraaf al dat hij om principiële redenen waarschijnlijk tegen de invoering van het referendum zal stemmen, maar vrijwel niemand neemt de dreigementen van de populaire politicus serieus.

Vandaar dat het 'neen 'van Hans Wiegel in de nacht van 18 op 19 mei in de monumentale vergaderzaal van de Eerste Kamer als een mokerslag aankomt. Juist zijn stem geeft de doorslag: één stem tekort voor de vereiste tweederde meerderheid voor de noodzakelijke Grondwetswijziging. De Nacht van Wiegel is geboren. De bewindslieden van D66 die hun politieke lot aan de volksraadpleging hadden verbonden, stappen op en daarmee het hele kabinet.

Het optreden van Wiegel verdeelt het volk. Het ene deel meent dat zijn tegenstem van grote moed en onverzettelijkheid getuigt. Het andere deel vindt het volstrekt misplaatst omdat hij in zijn eentje het voortbestaan van het tweede kabinet Kok in de waagschaal stelt, waardoor belangrijke beslissingen zouden blijven liggen.

D66 kan het bloed van de liberale rebel wel drinken, terwijl premier Kok stelt dat 'Wiegel willens en wetens Paars wilde opblazen'.

Nieuwe verkiezingen komen er echter niet. De vice-voorzitter van de Raad van State, mr. Herman Tjeenk Willink, slaagt er als informateur in om na twee weken de breuk te lijmen. En Hans Wiegel: daags na 'zijn' nacht verhuist hij naar een herenboerderij in Drenthe en geniet zichtbaar van zoveel belangstelling.



1996-1999 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden
e-mail:
redactie@telegraaf.nl

december november oktober september augustus juli juni mei april maart februari januari