&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT="">

Oscars voor de glimlach

De glimlach wint het van het drama tijdens de 71e Oscar-uitreiking. De romantische komedie Shakespeare in Love wordt verkozen tot beste film, boven het favoriete oorlogsdrama Saving Private Ryan.

Wel krijgt Steven Spielberg met zijn huiveringwekkend realistische oorlogsfilm over de geallieerde invasie in Normandië vijf Oscars, waaronder die voor de beste regie.

Shakespeare in Love is goed voor zeven Oscars, waaronder een onderscheiding voor hoofdrolspeelster Gwyneth Paltrow. Sommige critici in de VS reageren cynisch nadat ze bij de uitreiking in tranen uitbarst.

Gwyneth Paltrow huilt tijdens de Oscar-uitreiking om haar eerste liefde, die zeven jaar eerder bij een auto-ongeluk om het leven kwam.

"Ze huilde alsof ze haar hele familie bij een aardbeving heeft verloren", schrijft er een. De zuurpruimen praten echter voor hun beurt omdat zij niet de aangrijpende oorzaak van haar tranen kennen. Gwyneth droeg het beeldje op aan haar ex-geliefde die bij een verkeersongeval is omgekomen.

Hij schreef haar 18 dagen voor zijn dood een liefdesbrief waarin hij haar aanspoorde actrice te worden. Die aanmoediging nam ze ter harte. De brief draagt ze die avond bij zich in haar tasje.

De Italiaan Roberto Benigni zorgt voor een unicum. Hij krijgt als eerste buitenlander de Oscar voor de beste acteur. Zijn controversiële La Vita e Bella, een verhaal met komedie-elementen over een concentratiekamp, wordt ook gekozen als beste buitenlandse film.

Zie ook de special 'De Oscars'


1996-1999 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden
e-mail:
redactie@telegraaf.nl

december november oktober september augustus juli juni mei april maart februari januari