&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT="">

Non-stop de wereld rond

Een 55 meter hoge Breitling-ballon zweeft boven de Alpen. Het plaatsje Chateau d'Oex in Zwitserland is de start van een indrukwekkend record, dat wordt gevestigd door de Zwitserse psychiater Bertrand Piccard en zijn Britse copiloot Brian Jones. In 21 dagen legt het duo 46.400 kilometer af.

Sinds 1981 is al twintig keer geprobeerd met een gasgevulde ballon rond de wereld te vliegen. Onder de avonturiers bevonden zich de Nederlander Henk Brink en de Engelse miljardair Richard Branson.

De eer gaat echter naar Piccard en Jones. Niet alleen vliegen zij als eersten non-stop de globe rond, maar zijn zij tevens verantwoordelijk voor twee andere records: het wereldduurrecord ballonvaren, dat voorheen op bijna 23.000 kilometer stond, en tevens het wereldsnelheidsrecord: boven de Atlantische Oceaan klokt het duo 236,8 kilometer per uur.

De tocht gaat niet over rozen. Zo kost de oversteek van de Stille of Grote Oceaan Piccard en Jones zoveel energie dat zij boven Mexico aan de zuivere zuurstof moeten bijkomen.

Uiteindelijk zetten de Zwitser en de Brit hun ballon in Egypte aan de grond, echter vanwege sterke grondwinden niet nabij de piramides, zoals de bedoeling was. "Ik ben moe, heb honger en ik wil in bad", aldus een uitgeputte Piccard. Met het record strijken de ballonvaarders een miljoen gulden aan sponsorgeld op.


1996-1999 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden
e-mail:
redactie@telegraaf.nl

december november oktober september augustus juli juni mei april maart februari januari