&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT="">

Legionella maakt van flora een dodenakker

Nederland wordt getroffen door een explosie van de gevreesde veteranen- of legionairsziekte. Twee mannen uit Bovenkarspel bezwijken aan de gevolgen van een infectie met de legionella-bacterie.

Dit is het begin van een tragedie die dag in, dag uit nieuwe slachtoffers maakt.

Tijdens een herdenkingsdienst voor de legionella-slachtoffers spreekt minister Borst (Volksgezondheid) de nabestaanden toe. FOTO: MARTIN MOOIJ

De ziekte wordt eind februari opgelopen door bezoekers van de bloemen- en plantententoonstelling in Bovenkarspel die door 80.000 mensen wordt bezocht. De besmetting wordt veroorzaakt door twee bubbelbaden waar de bacteriën gedijen en een verwoestende uitwerking hebben.

Na twee weken staat de teller op dertien slachtoffers. Tientallen mensen worden in ziekenhuizen behandeld omdat zij door de bacterie ademhalingsproblemen of longontsteking hebben opgelopen. Het is nu voor iedereen duidelijk dat de Westfriese flora zich ontpopt tot dodenakker. De Tweede Kamer slaat alarm en eist van minister Borst betere maatregelen op het gebied van de volksgezondheid.

Na vier weken wordt het twintigste sterfgeval bijgeschreven. In het gehele land worden zwembaden, sporthallen, gevangenissen en andere instellingen (tijdelijk) gesloten omdat de sluipmoordende bacterie wordt ontdekt. Binnen mum van tijd loopt het bezoek aan sauna's en badpaleizen met de helft terug.

Eind juni vindt in Grootebroek een herdenking plaats. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) presenteert de voorlopige eindbalans: 182 ziektegevallen en 28 doden.

In de rijksbegroting 2000 maakt minister Borst zich ernstig zorgen over epidemieën zoals de legionellabesmetting. Zij vindt dat het vaccinatieprogramma moet worden gewijzigd. Nederlanders dienen zich ook tegen slapende infectieziekten te laten inenten.


1996-1999 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden
e-mail:
redactie@telegraaf.nl

december november oktober september augustus juli juni mei april maart februari januari