&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT="">

Nederlandse Euro-ambtenaar zorgt voor aftreden EC

Jarenlang is Paul van Buitenen een onopvallende ambtenaar bij de Financiële Controledienst van de Europese Commissie in Brussel. Elke middag eet de Nederlander tevreden zijn boterham met kaas.

In januari wordt hij echter wereldnieuws. Hij speelt de fractie van GroenLinks in het Europees Parlement een geheim rapport door over fraude binnen de Europese Commissie. Naaste medewerkers, onder andere van de Franse Eurocommissaris Edith Cresson, geven allerlei opdrachten aan bevriende relaties.

Van Buitenen wordt geschorst omdat hij het beroepsgeheim schendt, maar de beerput gaat wèl open. Allerlei andere onregelmatigheden komen aan het licht, wat voor het Europees Parlement het startsein is de Europese Commissie genadeloos aan te pakken.

In maart wordt de gehele commissie tot aftreden gedwongen. Twintig machtige Euro-commissarissen door een ambtenaar uit Breda geveld.

Van Buitenen wordt door de gewone man op handen gedragen. Eindelijk eens iemand die de geldverkwisting in Brussel aan de kaak stelt. Toch verliest hij z'n baan. Hij wordt overgeplaatst naar de dienst Gebouwenbeheer. In oktober krijgt de 'klokkenluider' een officiële berisping. Daar, 'in ballingschap' schrijft hij een boek over de Euro-fraude dat in oktober verschijnt.


1996-1999 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden
e-mail:
redactie@telegraaf.nl

december november oktober september augustus juli juni mei april maart februari januari