&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT="">

Nederland steunt Hennies in Turkse cel

Nederland steunt massaal de zwakbegaafde Twentenaren Hennie van Doeselaar en Hennie Idzes, die door de rechtbank in Istanboel wegens drugssmokkel tot tien jaar cel en een geldboete worden veroordeeld.


Terwijl kwade genius Popcolien B. (met rode jas) stoïcijns blijft, hoort het paar Hennie van Doeselaar en Hennie Idzes het vonnis apathisch aan. FOTO: FRANS JONGEN

Hennie van Doeselaar (46), werkzaam bij de sociale werkvoorziening, en zijn 41-jarige vriendin Hennie Idzes, kregen van hun buurvrouw Popcolien B. een droomvakantie in Turkije aangeboden omdat ze haar hadden geholpen toen zij ziek thuis zat. De reis liep echter uit op een nachtmerrie toen de goedgelovige Hennies met tien kilo heroïne in hun bagage op het vliegveld van Istanboel werden opgepakt.

De Turkse rechters hebben geen boodschap aan de uitleg van de twee Hennies dat Popcolien B. (36) hen, zoals zij zelf bevestigt, in de val heeft gelokt. Ook B. krijgt tien jaar gevangenisstraf opgelegd.

De Hennies blijken zonder het te weten een Turkse schuldverklaring te hebben getekend, terwijl Popcolien B. nota bene als tolk fungeerde. Na het vonnis meldt zich Roy H., die in dezelfde sociale werkplaats als Hennie van Doeselaar werkt. Hij zegt eveneens door B. voor drugssmokkel te zijn misbruikt."Het vreet aan me dat zij wegkwijnen in dezelfde cel waar ik ook had kunnen zitten", aldus Roy.

Tijdens hun tien maanden durende voorarrest houden de Hennies zich nauwelijks staande in Turkse gevangenissen. Familie en hulpverleners, evenals de politie in Enschede overtuigd van hun onschuld, vrezen dat zij een langdurig verblijf in Turkse cellen niet overleven.

Na de gerechtelijke uitspraak wordt dan ook een actie op touw gezet om het duo naar Nederland te krijgen, zodat ze hier hun vonnis kunnen uitzitten. Met het oog op deze procedure gaan de Hennies aanvankelijk niet in hoger beroep, maar veranderen toch van gedachten. Daarnaast willen zij zo snel mogelijk trouwen, zodat ze elkaar vaker kunnen zien.

De Hennies krijgen sympathiebetuigingen uit heel nederland. Zo gaat een nationale kaartenactie van start om hen een hart onder de riem te steken.

Burgemeester J. Mans van Enschede springt op de bres voor de Hennies; hij zal de tactiek van de stille diplomatie toepassen. Daarnaast zal het gemeentebestuur hulp bieden bij de oprichting van een fonds om de familie financieel te ondersteunen, de stichting Help de Hennies.

Minister Korthals (Justitie) zegt zich eveneens te willen inspannen om de Hennies hun straf in Nederland te laten uitzitten. Dat kan echter pas zodra alle beroepsprocedures zijn doorlopen.



1996-1999 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden
e-mail: redactie@telegraaf.nl

december november oktober september augustus juli juni mei april maart februari januari