&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT="">

Staking in Den Haag mondt uit in veldslag

De landelijke scholierenstaking in Den Haag is ontaard in een uitbarsting van grof geweld. Zeker dertig arrestaties werden onder de tieners verricht. Er werd voor tonnen schade aangericht.

De geweldsuitbarsting volgde op de protestactie van middelbare scholieren uit het hele land tegen de Tweede Fase, de onderwijsvernieuwing op havo en vwo. De hoogste klassen krijgen begin het jaar 14 in plaats van 7 examenvakken, veel meer werkstukken en minder proefwerken, waardoor achterstanden moeilijk in te halen zijn.

De aanstaande studenten klagen dat ze geen vrije tijd meer overhouden. De tocht naar het Binnenhof bleek een volslagen verrassing voor de Haagse politie. Tweede-Kamerleden en hun medewerkers moesten halsoverkop hun werkkamers verlaten toen de vernielzuchtige crème van het middelbaar onderwijs massaal het Haagse Binnenhof opstormde: de ruiten van de werkkamers van onder meer VVD-leider Dijkstal, VVD-Kamerlid De Vries en D66-leider De Graaf gingen aan diggelen. Een Kamermedewerker raakte gewond door rondvliegend glas.

"We gaan niet naar het Binnenhof", had vice-voorzitter Schreiber van de organiserende scholierenvereniging LAKS nog geroepen tegen de 20.000 stakers op het Malieveld. Vervolgens stroomden toch duizenden jongeren naar het Binnenhof. Binnen de kortste keren sneuvelden een kleine honderd ruiten van het parlementsgebouw en van omliggende panden. Straatmeubilair en geparkeerde auto's moesten het ontgelden. Een politieauto werd op zijn kant gegooid.

Ook D66-leider De Graaf reageerde hoogst verbaasd toen bleek dat hij zijn met glasscherven bezaaide werkkamer niet meer in kon."Ongelooflijk, een meisje van veertien sloeg hier de ruiten in." Niet alleen in Den Haag, ook in Amsterdam protesteerden scholieren tegen de onderwijsvernieuwing. Onderwijs-wethouder Jaap van der Aa werd met eieren bekogeldtoen hij een petitie van de bijna duizend ontevreden scholieren in ontvangst nam.

Alleen in Groningen verliep het protest zonder incidenten. Menige leraar vond aanvankelijk dat protesteren uitstekend past in de Tweede Fase, waartegen de manifestatie was gericht. Het nieuwe onderwijs voor de hoogste klassen van havo en vwo streeft juist naar lessen in vaardigheden. Daarbij staan zelfstandig werken en eigen verantwoordelijkheid voorop. Veel docenten gaven aan dat ze daarom hun leerlingen juist stimuleerden om te staken.

Staatssecretaris Adelmund (Onderwijs) is na de geweldsuitbarsting overstelpt met brieven en e-mails vol excuses over het leerlingengeweld in Den Haag. 'Sorry voor het gescheld, de eieren en de gebroken ruiten', zo luidt de strekking van de verontschuldigingen. De scholieren betuigen hun diepe spijt voor het gedrag van hun relschoppende medeleerlingen tijdens de scholierenstaking . Ze schijven dat ze pas achteraf hoorden van de vernielingen op het Haagse Binnenhof.1996-1999 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden
e-mail:
redactie@telegraaf.nl

december november oktober september augustus juli juni mei april maart februari januari