&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT="">

Rotterdam slagveld na Feyenoord-feest

Het kampioensfeest van Feyenoord op de Coolsingel mondt op 25 april uit in een orgie van geweld.

De huldiging begint nog wel zo mooi. Bijna een kwart miljoen mensen zingen en juichen hun helden toe, die zo'n drie kwartier lang op het balkon van het stadhuis staan. Feyenoord-trainer Leo Beenhakker roept de meute op om de rest van de avond de titel 'als een groot en waardig kampioen te vieren'.

Even later vliegen de stenen, stoeptegels en flessen door de lucht. 'Platte petten' worden belaagd. Ze lossen eerst waarschuwingsschoten en schieten vervolgens gericht op de hooligans. Drie raddraaiers worden in nek, buik en been geschoten.

De vandalen trekken als een windhoos door de stad. Het winkelcentrum in de straten rondom de Coolsingel wordt geplunderd en volledig verwoest. De schade bedraagt minstens tien miljoen gulden.

De charges van de 300 man sterke mobiele eenheid duren tot in de nacht. Er worden bijna negentig relschoppers gearresteerd.

Feyenoord-voorzitter Jorien van den Herik pleit voor een keiharde aanpak van de figuren die het kampioensfeest hebben verknald. In de weken na de rellen worden celstraffen tot zes maanden uitgedeeld.

Burgemeester Ivo Opstelten legt Rotterdam op Koninginnedag, een paar dagen na de rellen, volledig droog. Een alcoholvrij Rotterdam viert op 30 april een prachtig Oranje-feest.



1996-1999 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden
e-mail:
redactie@telegraaf.nl

december november oktober september augustus juli juni mei april maart februari januari