&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT="">

Feyenoord met afstand de beste

Met grote voorsprong op de concurrentie haalt Feyenoord op zondagmiddag 25 april zijn veertiende landskampioenschap binnen. Na de 2-2 tegen NAC knalt in De Kuip de champagne. Op die dag bedraagt het verschil met de tweede plaats in de KPN Telecompetitie, op dat moment nog ingenomen door Vitesse, 16 punten.

Leo Beenhakker is de grote man achter het succes van de Rotterdammers. Don Leo weet van een stel 'gewone jongens', weggeplukt bij clubs als NAC, FC Twente en Willem II (Van Wonderen, Bosveld, Konterman, aanvoerder Van Gastel) en een aantal gerenommeerde spitsen als Van Vossen en Cruz een goed geoliede voetbalmachine te creëren. Rotterdam-Zuid stroomt weer naar De Kuip. Gemiddeld zitten er 30.000 toeschouwers in het stadion, 6000 meer dan een jaar eerder.

Feyenoord is voor de meeste clubs een onneembare vesting. De Poolse doelman Dudek hoeft in 34 duels slechts 38 treffers te incasseren en is daarmee de minst gepasseerde keeper van de competitie.

Titelverdediger Ajax, dat enkele jaren eerder nog de wereld veroverde, raakt in het seizoen '98/'99 in een vrije val. Met de nieuwe trainer Jan Wouters doet de club het nauwelijks beter dan onder de weggestuurde Deen Morten Olsen. Ajax wordt zelfs het lachertje van de competitie. Hoe langer hoe meer moppen circuleren over de misère in de Arena. De club wordt zesde met 57 punten uit 34 duels. Op het nippertje dwingt Ajax nog een plaats in het toernooi om de UEFA Cup af. Ajax is nog wel koploper in het aantal toeschouwers, maar het aantal van 45.771 is een daling van 3000 ten opzichte van een jaar eerder.

Willem II eindigt onder leiding van Co Adriaanse verrassend op de tweede plaats. De Tilburgers veroveren daarmee net als Feyenoord en PSV een ticket voor het grote Europese miljoenentoernooi, de Champions League.

PSV wordt derde en blijkt aanvallend de beste: 87 doelpunten, waarvan de nationale topscorer Ruud van Nistelrooy er 31 voor zijn rekening neemt.

Sparta heeft de zwakste aanval (37 goals) en de zwakste verdediging (71 tegentreffers). Toch degradeert Sparta niet rechtstreeks naar de Toto Divisie; dat lot ondergaat NAC. De Bredase club wisselt van plaats met FC Den Bosch, de kampioen van de eerste divisie.

Net als RKC moet Sparta op het hoogste niveau zien te blijven via de nacompetitie. Beide clubs redden uiteindelijk het vege lijf.

In de 306 wedstrijden van de KPN Telecompetitie vallen 964 doelpunten. In totaal zijn 4.209.000 toeschouwers naar de stadions gekomen, 278.000 meer dan het seizoen ervoor.



1996-1999 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden
e-mail:
redactie@telegraaf.nl

december november oktober september augustus juli juni mei april maart februari januari