DVD VIDEO-VERKOOPHIT

DVD-spelers behoren dit jaar tot de best verkochte consumentenelektronica. Sinds januari zijn er al 350.000 spelers over de toonbank gegaan. De opmars van dvd gaat zelfs sneller dan de cd en vhs. Ook het aanbod van titels is in een jaar tijd verdubbeld. Eind vorig jaar kon de consument nog kiezen uit 1500 titels. Nu ligt dat aantal op bijna 3000. Warner Home Video verwacht dat eind 2002 een op de vier een huisgezinnen een dvd-speler zal bezitten.

Momenteel bezitten ruim een half miljoen Nederlandse huishoudens een dvd-speler, meestal als onderdeel van een 'home cinema set' ofwel de thuisbioscoop. Daarnaast zijn er inmiddels zo'n 700.000 pc's verkocht met ingebouwde dvd-speler. Ook de 150.000 PlayStation 2 spelcomputers die Nederland rijk is, beschikken over dvd-afspeelmogelijkheden. De prijzen dalen ook geleidelijk.

Diverse bekende merken bieden instapmodellen aan voor een prijs die ligt tussen 400 en 500 gulden. De prijzen van de films beginnen met 30 gulden. Recente topfilms kosten vanaf 50 gulden. Op veel dvd's zijn extra's te vinden. Men kan dus niet alleen de originele film bekijken, maar er is meer. Te denken valt aan achtergrondinformatie, interviews met acteurs, regisseurs en producenten, spelletjes en internetmogelijkheden. Helaas komt het nog wel eens voor dat op de verpakkingen hele lijsten van extraatjes staan, zonder dat dit veel inhoudt. Interviews blijken dan niets voor te stellen. Vaak duren ze slechts een paar minuten. Soms ook wordt de indruk gewekt dat er extra beeldmateriaal bij zit, dat niet op de vhs-versie staat.

De koper is teleurgesteld als het toegevoegde beeldmateriaal slechts een korte trailer of videoclip voorafgaande de hoofdfilm betreft. Maar er zijn ook goede voorbeelden. Erg leuk is het als de mogelijkheid bestaat het gewone geluid uit te schakelen en de regisseur commentaar te laten geven. Ook bij special effects is het leuk enige toelichting te krijgen.

TERUG NAAR INHOUD

© 1996 - 2000 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden
e-mail: redactie@telegraaf.nl