Sega stopt ermee:
Dreamcast in dromenland

Het was even schrikken voor Roos & Spierdijk. Boze lezers! Het verhaal van een paar weken geleden, over Microsoft's Xbox, heeft nogal wat kwaad bloed gezet. Niet de lollige opmerkingen over ome Bill Gates, maar één zinnetje over de Dreamcast deed de lezers massaal in de e-mail klimmen. De reacties varieerden van: "Geachte heren, volgens mij zijn jullie verkeerd geïnformeerd..." tot aan "Hé stelletje &%$(%$! Jullie zijn &%YT&%! En die Roos helemaal!" Virussen, virtuele bommen en een bombardement aan vieze plaatjes: niets bleef Roos & Spierdijk bespaard.

En dat terwijl we in het gewraakte artikel slechts de hoop uitspraken dat de Xbox niet hetzelfde lot als de Dreamcast beschoren zou zijn. "Want aan één te vroeg gestorven console hebben wij genoeg!" Twee weken lang bestookten Dreamcast-fans ons met argumenten dat de Droomdoos nog springlevend zou zijn. Maar uiteindelijk hebben wij toch gelijk gekregen, want afgelopen week werd bekend dat Sega stopt met het produceren van de Dreamcast. Dus jullie kunnen ons van alles betichten, maar niet dat wij geen vooruitziende blik hebben. Ha!

Wat is er nu precies aan de hand met dat wonderdoosje dat na het mislukken jaren geleden van Sega's Saturn voor een nieuwe start moest zorgen? Een Japanse krant meldde vorige week dat de Japanners hebben besloten de productie van de Dreamcast per eind maart te stoppen. Dit vanwege tegenvallende resultaten, torenhoge ontwikkelingskosten en grote verliezen voor Sega.

Opboksen
Bovendien is de concurrentie wederom te sterk gebleken: PlayStation 2 was nog maar nauwelijks op de markt of er waren alleen al in Japan 1,4 miljoen stuks verkocht. Sega deed er een vol jaar over om 'slechts' 1,1 miljoen Droomkasten aan de man te brengen in het land van de rijzende zon. Echt zonnig zag de toekomst er toch al niet uit voor de Dreamcast: eind dit jaar zou het apparaat ook nog eens tegen Microsoft's Xbox en Nintendo's GameCube op moeten boksen.

Verwarring alom, want de berichten werden uit diverse hoeken tegengesproken. Enkele dagen later bevestigde Sega via enkele media alsnog de dood van haar couveusekindje. Dreamcast-bezitters hoeven echter niet meteen te wanhopen. Sega blijft tot het eind van het jaar reclame maken voor de console. Natuurlijk om op die manier de voorraden de winkel uit te praten, maar ook omdat er tot eind 2001 nog minstens 100 Dreamcast-spellen uitkomen.

Gerard Scheper van Atoll Soft, Dreamcast-distributeur in de Benelux, denkt er het zijne van. "We hebben het stopzetten van de console nog niet bevestigd gekregen van Sega. Ik moet het allemaal nog maar zien. Er doen zoveel verhalen de ronde dat ik niet meer weet wat ik moet geloven. We wachten rustig af en we zien wel wat er gebeurt. We kunnen er toch niks aan veranderen."

Door alle tegenvallers van de afgelopen jaren ziet het er niet naar uit dat Sega nog met een opvolger voor de Dreamcast komt. Zelfs een Japanse ezel stoot zich niet drie keer aan dezelfde steen. Sega gooit het over een andere boeg: het bedrijf gaat zich volledig toeleggen op het ontwikkelen van software voor anderen. Onder meer de namen Sony en Nintendo worden genoemd, dus het is goed mogelijk dat we in de toekomst Sonic the Hedgehog over, nota bene, het PlayStation-scherm zien huppelen. Een wrang vredesakkoord, waar ze in het Midden-Oosten nog een puntje aan kunnen zuigen.

TERUG NAAR INHOUD

© 1996 - 2000 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden
e-mail: redactie@telegraaf.nl