Op jacht met Max:
Waar is de 'safereum'?

Binnen een jaar moet'ie gevonden worden: de door schatgraver Max Valentin verborgen gouden kist, met daarin een kostbare, 22-karaats zwarte diamant. Totale waarde: 1 miljoen dollar! Natuurlijk is hiermee meteen de interesse van Roos en Spierdijk gewekt. Een beetje zoeken, een beetje valsspelen desnoods en hup, één miljoen keiharde pegels!

'Treasure Hunt: het masker van Nefer', speelt zich geheel af op internet. Je koopt het spel online, of in een ouderwetse winkel, en kunt vervolgens op zoek. In een 3D-wereld krijg je aanwijzingen die je helpen bij het oplossen van een groot aantal pittige puzzels. Maker Cryo Networks gebruikt hiervoor dezelfde SCOL-techniek, die ook voor een spel als 'Venetië' gebruikt werd. Stukje bij beetje kom je dichter bij de plek waar de schat verborgen ligt. Klein nadeel: je zal intensief samen moeten werken met andere spelers, om de gouden kist met daarin de diamant te kunnen vinden. En samenwerken betekent natuurlijk ook dat je de prijs uiteindelijk zult moeten delen...

Roos, die het al afschuwelijk vindt om de prijs met Spierdijk te moeten delen, is daarom niet echt voor samenwerking met onbekende internetters te vinden. We besluiten het ons iets makkelijker te maken en die mysterieuze schatgraver Max Valentin te bellen. Het werd een op z'n zachtst gezegd verwarrend vraaggesprek.

Dag meneer Valentin. Zeg 'ns, waar ligt die schat?
"Haha."
Wie bent u eigenlijk?
"Daar geef ik geen antwoord op, want ik blijf liever op de achtergrond. De organisator wil anoniem blijven."
O. Bent u echt een schatgraver?
"Nu niet meer. Ik was een trèsure huntér met een metale detecteur."
Pardon?
"Een metale detecteur!"
Ah, u bent Fransman.
"Euh. Ja."
Dus u bent geen schatgraver, maar gewoon een vereenzaamde systeembeheerder van de Credit Lyonnais Bank die al z'n vrije uurtjes Sil de Strandjutter speelt met een metaaldetector. Heeft u wel eens iets gevonden?
"Het meest waardevol waren honderden munten. Maar mijn beste vriend vond die dag zelfs vier gouden munten, die overigens de hele tijd al voor mijn neus lagen. Haha."
Heeft u de schat van 'Treasure Hunt' dan wel een beetje goed begraven? Stel dat'ie morgen al gevonden wordt! Dan is het einde spel.
"Haha, jullie lokken mij niet uit de tent! Ik zeg niet dat'ie begraven is, de schat is verstopt. Ik zeg niet waar, maar het is een safereum."
Een wat? O, een saferoom!
"Ja, in Parijs. En er staan allemaal webcamera's omheen. Af en toe laten we de schat even zien op de website, om de deelnemers te prikkelen."
Ah! Parijs dus.
"Dat heb ik niet gezegd."
Wat vindt u van het spel?
"Welk spel?"
Treasure Hunt!
"O. natuurlijk. Nou, ik weet niet precies hoe ik dat moet doen, ik... ik heb nog geen verbinding kunnen maken met de site. Maar ik weet natuurlijk wel hoe 't werkt, want ik heb nauw met de jongens van Cryo samengewerkt..."

En zo ging het nog een tijdje door. Mysterieus? Zeg maar gerust verstrooid. Toen we eenmaal waren gewend aan zijn professor Zonnebloem-taal, kwamen we er achter dat meneer Valentin wel degelijk aan de wieg stond van een top-idee.

Want het klinkt misschien eenvoudig, het oplossen van wat puzzeltjes, maar 'Treasure Hunt' blijkt allerminst simpel te zijn. De puzzels zijn zeer verschillend: muzikaal, visueel, historisch of wetenschappelijk. Aanwijzingen vind je in de 3D-werelden waarin het spel plaatsvindt. Heb je er één opgelost, dan kom je weer een stukje dichter bij de plek op de landkaart, waar de schat begraven ligt.

Uiteindelijk zal een speler de plek ontdekken. Volgens Max Valentin wordt deze persoon vervolgens door hem persoonlijk opgehaald en naar de bewuste plek gevlogen. Daar moet hij of zij een laatste (eenvoudige) puzzel oplossen, die leidt naar de exacte plaats waar een gouden sleutel verborgen ligt. Deze past op de deur van de 'safereum' in Parijs.

Heb je de gouden kist eindelijk in handen, blijkt dat je de diamant er niet uit krijgt. Een beetje schatzoeker moet, zo dacht men bij Cryo, op dat moment ook wel in staat zijn de geheime lade te vinden waar het kleinood in is verstopt. Een spannende jacht op de schat dus. Wij hopen alleen één ding: dat meneer Valentin straks nog weet wáár de schat is verstopt...

TERUG NAAR INHOUD

© 1996 - 2000 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden
e-mail: redactie@telegraaf.nl