De box van Ome Bill:
Keiharde hardware met een snoer van drie meter

Las Vegas... Palmbomen, 23 graden, casino's vol mooie vrouwen die naar de plastisch chirurg zijn geweest en hamburgertenten waar je voor twee dollar zoveel mag eten als je op kunt. Mogen we even voor, mevrouw de stewardess? Want in dat gokhol zal Bill Gates een toelichting geven op het verschijnen van de Xbox, de nieuwe spelcomputer van Microsoft. Bijzaak natuurlijk, maar als we er toch zijn, willen we Ome Bill wel even meepikken. Doet u ons maar een retourtje.

Nee dus. Geen budget voor Roos en Spierdijk, die nu op een kil en klam zolderkamertje naar een beeldschermpje moeten turen. Daar zal je Bill hebben, op een internet-stroompje nauwelijks groter dan een Kinderpostzegel. Om chagrijnig van te worden!

Gates is een winnaar, dat zie je zo. Het is duidelijk dat hij met de Xbox nu ook de gameswereld wil domineren. Ruim 1 miljard piek trekt hij uit z'n achterzak om gamers over te halen om zijn box aan te schaffen. De Amerikanen krijgen eind 2001 de primeur, hier komt de console pas in het eerste kwartaal van 2002 uit.

Videokaart
Toch lijkt het er op dat het 't wachten waard is. De Xbox is uitgerust met een zeer krachtige videokaart van NVIDIA, een Intel-chip van 733MHz, een DVD-speler, een harde schijf van 8GB en een ethernetkaart voor razendsnelle internettoegang. Klap op de vuurpijl: de vier uitermate kekke controllers hebben een snoer van wel drie meter! Zo! Wie durft nu nog te beweren dat Bill Gates een krent is?

Roos wordt er niet vrolijker op. Hitsig Las Vegas lonkte, en nu zit hij hier, met Spierdijk (!), naar een lijstje technische specificaties te turen. Gelukkig heeft Ome Bill ook voor hem goed nieuws. Meer dan 200 ontwikkelaars en uitgevers van spellen hebben reeds toegezegd games voor de Xbox uit te gaan brengen. Onder hen Activision, Konami, Electronic Arts, Infogrames, Eidos, Sierra en Ubi Soft. Niet de minsten dus. Als het apparaat uitkomt zullen zo'n 20 spellen te krijgen zijn, waaronder Oddworld: Munch's Oddysee en Malice. Ook Tony Hawk Pro Skater 2, nu een knaller op de PlayStation, volgt spoedig.

"Dit is de toekomst op het gebied van computerspellen", stelt de rijkste man op aarde. "De Xbox zal de komende jaren de standaard zijn met zijn baanbrekende technologie en ongelofelijke grafische mogelijkheden." Nounou zeg, Bill blaast ouderwets hoog van de toren. Dat vraag bijna om een slagroomtaart!

Sterke punten
Toch dreigt de Xbox inderdaad een beest van een machine te worden. De snelle internetverbinding; de mogelijkheid tot het downloaden van updates, patches, nieuwe levels én het bekijken van DVD'tjes zijn niet de enige sterke punten. Want: de Xbox-games zijn gebaseerd op de DirectX-technologie van Microsoft, waar ook spellen voor de pc gebruik van maken. Hierdoor zijn pc-games snel en goedkoop om te zetten in een Xbox-versie en vice versa. Voor ontwikkelaars is dit makkelijk en voor de consument erg belangrijk, want zo zullen er waarschijnlijk genoeg spellen voor de machine verschijnen. Aan één te vroeg gestorven console (DreamCast van Sega) hebben wij namelijk al genoeg.

Zal het onze bebrilde held lukken met zijn Xbox de concurrentie uit de markt te drukken, net zoals hij met zijn Netscape heeft gedaan? We houden je op de hoogte, bij voorkeur vanuit een zonnige locatie. Waar palmen zijn. En plastisch chirurgen. En Cuba Libre's.

TERUG NAAR INHOUD

© 1996 - 2000 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden
e-mail: redactie@telegraaf.nl