PlayStation 2
De Doos van Pandora geopend!

We hebben er speciaal ons nette pak voor aangetrokken. Met stropdas. Want het is een plechtig moment. Nerveus wachten we in de lobby van een groot kantoorpand in Hilversum. Straks krijgen we het apparaat in 't echt te zien. Spierdijk heeft de plaatjes van de wondermachine al wekenlang boven zijn bed geprikt, en nu is het dan echt zover. De Doos van Pandora wordt speciaal voor ons geopend. PlayStation 2, de next generation. We voelen ons als ruimtepioniers, die op het punt staan een hele nieuwe wereld te ontdekken.

Een wereld, zo blijkt, waar de koffie lauw is en de koekjes zacht. Geen champagne, of een gastvrouw die ons even tegen haar warme boezem drukt als de spanning teveel wordt, nee: lauwe koffie en zachte koekjes. Hebben we daar die stropdas voor omgedaan? De ruimte is verder donker. Dan gaat er een heel klein groen lampje branden, en vlak daarna een blauwe. "PS2 Operational", horen we iemand zeggen. Het ding staat aan en onze monden vallen open...

FOTO: Handig! De PlayStation 2 is zowel horizontaal als verticaal te plaatsen. De vernieuwde controler zorgt ervoor dat de spellen nóg soepeler te besturen zijn. 

Het wordt dringen, wanneer vanaf donderdag aanstaande de PS2 in de winkels ligt. In de Benelux zijn er tot maart 2001 slechts 120.000 consoles beschikbaar, dus is er een vette kans dat het ding binnen mum van tijd is uitverkocht. Of wij, net als de Japanners, in een slaapzak voor de deur van de winkels gaan liggen, valt nog te bezien. Het zou wel de moeite waard zijn, voor een gamesmachine die ook DVD's speelt en in de toekomst breedband-internetmogelijkheden heeft en via software is te upgraden. 't Is potverdikkie net een computer! Maar dan één die je op dit moment ƒ1099 kost, dat is tenminste de richtprijs.

Eerst even de technische 'specs', voor hen die dat interesseert, dan zijn wij er van af. '128 Bit Emotion Engine' is de sjieke naam van de supersterke chip, die 't hart van het apparaat vormt. Twee USB-ports, I-link en een flinke ruimte op de 'harde schijf' zorgen er voor dat de PS2 in de toekomst kan communiceren met PC's, printers, video's, digitale tv, modems, telefoons, noem maar op. We zeggen hier steeds 'in de toekomst', omdat pas ergens in 2001 de eerste mededelingen worden gedaan omtrent het internet-verhaal en het online-gamen. Hetzelfde geldt voor 'MagicGate': straks kun je met je PS2 een level van een nieuw spel downloaden, om zo te kijken of je het wilt kopen. De Memory Card is niet 1, maar 8 Mb groot.

Terug naar de ruimte waar wij nog steeds onbeweeglijk naar het grote scherm zitten staren. 'Fantavision' zit in de machine; een van de 31 titels voor de PS2 die tussen nu en 31 december in te koop zijn. Eén van de weirdste games die we ooit zagen, waarin je vuurwerk moet ontsteken om punten te verdienen. Ziet er aardig uit, maar ons lijkt het niet representatief voor wat 't nieuwe hebbedingetje allemaal kan. Gelukkig worden er in totaal een slordige 400 games ontwikkeld voor de PS2.

Dan 'Moto GP', of 'Tekken Tag Tournament', dát ziet er wel even anders uit. Respectievelijk vloeiende graphics van racende motoren en tientallen spectaculaire moves van vechtende dames en heren. Eindelijk zijn omgevingen, karakters en handelingen állemaal gedetailleerd; je ziet de afdrukken in het gras wanneer er een vechter is neergegaan. Zo strak als het lijf van Britney Spears, zo ziet het eruit. Al prefereren wij op dit moment nog de PS2 boven de Barbie Lolita. Overigens: natuurlijk zijn alle PlayStation- en PSOne-games te spelen op de 2. Sommige van die games gaan er zelfs beter uitzien, omdat PS2 nu eenmaal meer kan.

Goed, een apparaat dat je rustig aan kunt schaffen dus. Houd echter in gedachten dat Nintendo over enkele maanden de Game Cube lanceert en Microsoft de Xbox. Nintendo zal vermoedelijk op de wat jongere gamers mikken, Microsoft waarschijnlijk op iedereen die een controller vast kan houden. Beide consoles beloven in ieder geval geduchte concurrenten voor de PS2 te worden!

TERUG NAAR INHOUD

© 1996 - 2000 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden
e-mail: redactie@telegraaf.nl