Kennis is macht:
EK Photo Play in Oostenrijk

Mehmet, van snackbar 'Baklava', kijkt er naar maar gelooft zijn ogen niet. Een paar minuten geleden kwamen die twee jongens binnen, vroegen om één kaassoufflé "met twee vorkjes", wisselden vier kwartjes voor een gulden en gingen bij het Photo Play-apparaat staan. En wat Mehmet nu ziet, tart zijn voorstellingsvermogen. Of het nu Fun Towers, Shanghai of Triviant is, de high-scores vliegen Mehmet om de oren. "W..Wie z..zijn jullie?" stamelt hij vol ontzag terwijl de twee jongens het pand verlaten. "Roos & Spierdijk! Check it out!", roept het duo stoer...

Jawel: wij zijn niet meer weg te slaan met de Photo Play-machines die tegenwoordig in elk zichzelf respecterend horecabedrijf zijn te vinden. Waar vroeger Pacman en de eenarmige bandiet de kroeg regeerden, maakt nu Photo Play de dienst uit. Op de kasten speel je kennis- of behendigheidsspeletjes en probeert de hoogste score te halen. Je kunt er geen geld mee verdienen, je hoeft er je zuurverdiende guldens alleen maar in te stoppen.

FOTO: Frank Sanders van Well met een van zijn geliefde Photo Play-apparaten. In december vinden heuse Europese kampioenschappen plaats in Oostenrijk.

Frank Sanders van Well is van fun.net Nederland, een Tilburgs bedrijf dat de Photo Play-machines in Nederland introduceerde. En met succes: "Het is een heel laagdrempelig apparaat, voor iedereen makkelijk bedienbaar. En wij hebben de gouden stelregel 'no sex, no gambling, no violence'. Oud en jong kunnen er plezier van hebben."

No sex? No gambling? No fun, zou je zeggen, maar het wordt een stuk leuker nu er in Nederland ook wedstrijden worden georganiseerd. De nieuwere machines, Masters-kasten genaamd, zijn uitgerust met een internet-verbinding waardoor spelers uit het hele land tegen elkaar om de hoogste score kunnen strijden. Bovendien kun je een tegenstander een leuk virtueel kaartje sturen of uitdagen voor een potje Triviant of Memory. In oktober wordt die service nog uitgebreid met de mogelijkheid e-mail te versturen en te ontvangen.

Dus er is ook een competitie? "Die loopt als een trein", antwoordt Sanders van Well wel érg enthousiast. "Zo'n 16.000 mensen hebben zich inmiddels aangemeld. Elke twee maanden is er een competitie, steeds voor een ander spel. Hoewel niet iedereen natuurlijk alle spellen even leuk vindt, doen er gemiddeld 6000 mensen mee."

In die periode is het de bedoeling dat de speler zoveel mogelijk speelt. Het gemiddelde van de tien beste scores vormt het aantal punten voor de competitie. "Sta je uiteindelijk bovenaan in het klassement van jouw kroeg of snackbar, dan promoveer je naar het regionale klassement", aldus Sanders van Well. "Daarna kun je proberen in het landelijke klassement terecht te komen."

Is dat je eenmaal gelukt, dan zit je op zo'n hoog niveau dat je wellicht met enig oefenen in aanmerking komt voor de Europese kampioenschappen, medio december in het Oostenrijkse ski- en gildorp Saalbach Hinterglemm. Gezellig, trek de flessen Stroh-rum maar vast open! "Absoluut", roept Sanders van Well, nu al door het dolle heen. "We mogen geen prijzen uitkeren aan de winnaars, maar het tripje naar de bergen is natuurlijk geheel voor onze rekening." Er doen vijftien landen mee aan het EK Photo Play, uit elk land elf spelers voor elf verschillende spelletjes. Daarbij is het meedoen dus belangrijker dan het winnen. Hoe Olympisch! En de winnaar krijgt een mooie oorkonde...

Mehmet's complete dagomzet is inmiddels in de kast verdwenen. Bijna heeft hij de high-score van Roos & Spierdijk te pakken. Zijn laatste gulden verdwijnt in het gleufje. "Hoe heet het beroemde Turkse nagerecht, gemaakt van bladerdeeg gedrenkt in honing en zeer zoet van smaak?" Ingelukkig zet hij zijn vinger op het juiste vakje en brult: "Oostenrijk, Mehmet komt eraan!"

TERUG NAAR INHOUD

© 1996 - 2000 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden
e-mail: redactie@telegraaf.nl