Opmars online games door nieuwe spelcomputers

Elk jaar rond deze tijd is het in Londen drie dagen lang feest voor gamers. Op de ECTS, de grootste gamesbeurs van Europa, presenteren uitgevers de producten waarmee ze het komende jaar de markt hopen te bestormen.

Smaakmakers de komende feestdagen in december zijn zonder meer Nintendo, Electronic Arts en natuurlijk Sony met de PlayStation 2. Uit een onder de bezoekers gehouden onderzoek bleek dat de ogen vooral gericht zijn op online games. Maar liefst 67 procent van de ondervraagden denkt dat dat de hoek is waarin de komende twee jaar de grootste groei plaats zal vinden.

Die groeiende populariteit is mede te danken aan het feit dat consoles als de Dreamcast, maar ook de PlayStation 2 en Microsofts Xbox internet-toegang hebben. Op de pc is het toenemende aantal breedbandaansluitingen (kabel en ADSL) en de populariteit van gratis internet verantwoordelijk voor de toename van het via internet spelen van games.

Elke zichzelf respecterende uitgever brengt een aantal topgames uit voor de nieuwe console van Sony. Electronic Arts brengt binnen twee maanden onder meer FIFA 2001 uit voor de PS2. Edgar Davids vrolijkt, met die rare bril op zijn neus, de doos van het spel op. Ook van Command & Conquer: Red Alert 2 voor de pc verwacht de spellengigant veel.

Grote klapper moet echter Black & White worden. Vier jaar lang werkte de legendarische games-goeroe Peter Molyneux aan dit baanbrekende strategiespel. De man had echter wat meer tijd nodig dan verwacht, dus de release werd keer op keer uitgesteld. Als alles goed gaat, komt het spel binnenkort écht uit, voor vrijwel alle platforms. De populaire sportreeks van Electronic Arts wordt uitgebreid met NHL 2001, NBA 2001 en Superbike 2001. Liefhebbers van The Sims kunnen hun hart ophalen met Living Large, SimsVille: nieuwe bewoners, huizen en wijken.

Ook Nintendo heeft er zin in. De Japanse spellengigant maakte meer details bekend van de GameCube, de opvolger van de N64. Ook liet het de GameBoy Advance zien, de opvolger van de populaire GameBoy. Beide apparaten zijn vanaf juli 2001 te koop. De GameBoy Advance kan gebruikt worden als controler voor de GameCube. Op het schermpje kan tijdens het spelen extra informatie verkregen worden. Ook is het mogelijk op deze manier informatie tussen de handheld en de console uit te wisselen. Met het los verkrijgbare modem kan ook met deze console op internet gespeeld worden.

Gekoppeld
Nieuw is bij de GameBoy Advanced dat er maar liefst vier apparaatjes aan elkaar gekoppeld kunnen worden. Alle oude GameBoy-spellen kunnen op de nieuwe handheld gespeeld worden. Verder natuurlijk meer kleuren, een groter scherm en beter geluid. Het computertje breed in plaats van langwerpig, waardoor het beter in de hand ligt. De Pokémon-hype zal voorlopig niet verdwijnen als het aan Nintendo ligt. Voor zowel de N64 als de GameBoy komt een stortvloed aan titels uit. Pokémon Gold en Silver zullen ongetwijfeld de meeste kinderhartjes sneller doen kloppen, want deze titels voorzien de speler van honderd nieuwe monstertjes.

Uit de duizenden nieuwe games die in Londen getoond werden, vielen voor de PSX en PS2 Metal Gear Solid 2, Tekken Tag, ISS en Ridge Racer 5 nog op. Op de N64 zal Zelda: Majora's Mask hoge ogen gaan gooien. Europa werd op de ECTS bovendien warm gemaakt voor het controversiële Hooligans - Storm over Europe van de Nederlandse ontwikkelaar The Thirteenth Production.

TERUG NAAR INHOUD

© 1996 - 2000 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden
e-mail: redactie@telegraaf.nl