&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT="">
Console-games op de pc

Het spelen van games op spelcomputers als de PlayStation en de Nintendo 64 heeft duidelijke voordelen ten opzichte van spelen op een pc: je zet hem aan en hij doet het. Geen gedoe met moeilijke installaties, zelden vastlopers en nooit lange laadtijden. Toch is de pc een handig apparaat, want je kan er bijvoorbeeld mee internetten en tekstverwerken. Bovendien zijn er mooie spellen die alleen voor de pc te krijgen zijn. Beide apparaten in huis halen dan maar? Nee, haal meer uit je pc en speel er ook console-games op!

Roos en Spierdijk zaten in een lastige situatie. Roos, net ontwikkeld genoeg om een stekker in het stopcontact te stoppen, zat het liefst op de bank met een PlayStation aan z'n voeten. Spierdijk speelt graag vals door tijdens het spelen wat cheatcodes van internet te halen en gaf daarom duidelijk de voorkeur aan de pc. Tijdens de uitgebreide nachtelijke speelsessies werd er op een gegeven moment meer heen en weer gelopen dan gespeeld. Een onhoudbare situatie!

Het gewraakte internet bracht echter de oplossing: het softwarepakket Bleem (www.bleem.com) stelt je in staat op de pc je PlayStation-games te spelen. Een groot PSX-nadeel, de gebrekkige grafische kwaliteit, wordt hiermee tevens opgelost: de spellen zien er op het computerscherm veel mooier uit. Ben je in het bezit van een 3D-kaart, dan kan je in veel gevallen nog scherper en vloeiender beeld verwachten. Nadeel van Bleem is dat niet alle PSX-spellen door het pakket ondersteund worden. Via internet zijn echter regelmatig updates te krijgen die dit aantal doen groeien.

Op dit moment kan je met Bleem zo'n 100 Europese PlayStation-games op je pc draaien. Door technische verschillen tussen de Europese, Amerikaanse en Aziatische versies van games verschilt het aantal ondersteunde spellen per plekje op de aardbol. Bleem is een Amerikaans product, dus de Amerikaanse versies werken vaker met het programma. Toch hoor je ons niet klagen: PlayStation-spellen als Tekken 3, Crash Bandicoot en Resident Evil 2 draaien met Bleem als een zonnetje en zien er stukken beter uit.

Bleem is een zogenaamde 'emulator'. Dit soort programma's laat de computer tijdelijk functioneren als een ander apparaat, in dit geval een PlayStation. Voor de oude rotten: er zijn ook emulatoren voor de antieke voorlopers van de huidige pc. Draai het juiste programma en je computer denkt zonder problemen dat hij een Commodore 64, een Atari 2600 of een Super Nintendo is. De spellen voor deze systemen zijn in ruime mate op internet te vinden.

Juridisch gezien zitten er echter nogal wat haken en ogen aan dit soort programma's. De levendige ruilhandel in de zogenaamde 'roms', spellen die een emulator kan draaien, is in veel gevallen zo illegaal als het maar kan. Nu zal geen mens daar bij spellen voor de Atari of Commodore van wakker liggen. Deze systemen en spellen zijn immers niet meer te koop, dus niemand is er de dupe van dat ze gratis worden verspreid.

Er zijn echter ook emulatoren voor de Game Boy, de NeoGeo en de N64. Deze systemen werken met cartridges en die zijn met geen mogelijkheid in je pc te stoppen. Er wordt dus een softwareversie van gemaakt, maar het verspreiden hiervan is illegaal. Nintendo kreeg vorige week een schadevergoeding toegewezen van $7 miljoen, te betalen door Bung Enterprises uit Hongkong. Het bedrijf maakte apparaatjes waarmee je spellen op cartridge om kon zetten naar de pc...

Bleem is verreweg de populairste emulator, waarvoor je in ieder geval nog het spel op cd in je bezit moet hebben. Sony, het bedrijf achter de PlayStation, is op z'n zachtst gezegd niet blij met Bleem. Het programma draait namelijk ook illegaal gekopieerde PSX-spellen. Bovendien is het mogelijk de spellen via internet te verspreiden. Omdat Sony heel veel geld verdient aan de PlayStation, ziet het bedrijf in Bleem een ernstige bedreiging voor hun melkkoe. De Japanners spanden dan ook snel een rechtszaak aan om het programma te laten verbieden.

Dat wil niet echt vlotten: in een tussenvonnis bepaalde de rechter dat Bleem, met enkele kleine aanpassingen, gewoon mag blijven bestaan. Sony zette vervolgens de organisatie van de grote games-beurs E3 in Los Angeles net zo lang onder druk tot ze de stand van Bleem van de beursvloer verwijderde. Kinderachtig! Voordeel is wel dat Bleem voorlopig op internet, maar ook in veel Nederlandse winkels, gewoon verkocht mag worden.

Zoeken op internet met de trefwoorden 'game' en 'emulation' levert je honderden pagina's op met informatie over allerlei emulatoren en de spellen die ervoor te krijgen zijn. Een site als www.retrogames.com maakt het je makkelijk en zet alles voor je op een rijtje. We gaan er van uit dat je zelf het verschil tussen legaal en illegaal wel weet. Onthoudt in ieder geval dat kleine, inventieve game-ontwikkelaars als eerste de dupe van illegale praktijken zijn. En laten dat nou net degene zijn die vaak de leukste spellen maken...

TERUG NAAR INHOUD

© 1996 - 2000 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden
e-mail: redactie@telegraaf.nl