&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT="">
Games kopen via internet

Gamers zijn per definitie luie mensen. Hangen de hele dag in een stoel achter hun schermpje, literflessen cola en afgekloven pizza's binnen handbereik. Lukt een leveltje niet? Nou ja, volgend spel dan maar. Gaat de telefoon? Morgen weer een dag. Je zou zeggen dat de meeste gamers dan ook de makkelijkste weg naar de gameswinkels zoeken, maar dat is (nog) niet het geval.

Terwijl het toch zo makkelijk is: games kopen via 't internet. Met één klik betaal je je aankopen, die vervolgens thuisbezorgd worden. Twijfel je over een aan te schaffen game? Download dan eerst de demo, zodat je gratis kunt proberen of het spel wel wat voor jou is.

Van de meeste grote titels wordt zo rond de tijd dat het spel uitkomt een demo verspreid. Meestal kun je in de demo één of meerdere levels van het spel spelen. Wil je meer, dan moet je naar de winkel voor de volledige versie van het spel. Deze kost je dan nog steeds de volle mep, maar je weet in ieder geval wat je krijgt voor je zuurverdiende geld.

Demo's zijn op internet meestal te vinden op de site van de ontwikkelaar of uitgever van het spel. Daar zijn er echter honderden van, dus echt makkelijk zoekt dat niet. Websites als Tucows Games, Gamecenter en Gamespot hebben altijd de laatste demo's op een rijtje. Vaak in combinatie met recensies en beoordelingen, dus nog leerzaam ook. Momenteel zijn de demo's van aankomende knallers als Quake III Arena, Tomb Raider 4 en Unreal Tournament het populairst.

Heb je uiteindelijk besloten een spel aan te schaffen via 't net, zul je erachter komen dat je met een beetje zoeken zo een paar tientjes goedkoper uit bent. Wel moet je een paar dagen wachten voordat je het spel in huis hebt. Uitzondering in dit geval zijn e-winkels als Beyond.com. Hier kan je na betaling (met een creditcard natuurlijk) het spel downloaden. Amerikaanse winkels zijn trouwens flink goedkoper: gemiddeld betaal je voor nieuwe topspellen tussen de 65 en de 100 gulden. Tomb Raider 4 en Theme Park World bijvoorbeeld liggen voor zo'n 75 piekies in de virtuele schappen. Alleen als je het spel download (een mogelijkheid die niet alle winkels bieden) is het goedkoper, want opsturen kost je $25.

Een Nederlandse winkel dan maar? Goed zoeken en vergelijken levert nog wel eens een voordeeltje op, maar daar blijft het ook bij. Kopen bij Nederlandse internet-winkels is voorlopig vooral makkelijk en spannend, en slechts soms voordeliger. Bruna en Free Record Shop hanteren op internet bijvoorbeeld dezelfde prijzen als in hun winkels. Alleen is de levertijd wat langer: bij Bruna voor spellen meestal 5 tot 8 dagen!

Ook Shop.nl heeft een lange levertijd, in de meeste gevallen (maximaal) een week. Toch wordt het wachten beloond, mits jouw favoriete game in de 'Badjas Game Top10' staat. Die spellen gaan namelijk voor 75 piek (en vijf gulden verzendkosten) de deur uit. Da's toch een sympathiek prijsje voor spellen als Unreal Tournament, Grand Theft Auto 2 en Driver. Een aardige tip is trouwens 'bargainfinder' El Cheapo. Deze zet van de door jou ingevoerde titel de prijs en verzendkosten bij de diverse internet-shops op een rij.

TERUG NAAR INHOUD

© 1996 - 2000 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden
e-mail: redactie@telegraaf.nl