&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT="">
Slippertje van Jaap Stam:
Verslaggever té makkelijk langs Oranje

Daar staat-ie dan. Japie Stam uit Kampen. Voetballer. De man die voor 35 miljoen gulden PSV verruilde voor Manchester United. Kale kop, sluimerend ringbaardje, prijzig ogend leren jasje en de blik van een man die de hele wereld heeft gezien en nergens meer van opkijkt. Dat zal 'm straks nog lelijk tegenvallen! Want Roos & Spierdijk zijn op een missie. Plaats: het peperdure Sheraton hotel op Schiphol. Doel: presentatie van Fifa 2000, de voetbalsim van EA Sports. Missie: de duurste verdediger aller tijden alle hoeken van het virtuele veld laten zien...

Voor hen die het nog niet weten: vanaf 1994, toen EA de eerste Fifa-voetbalgame uitbracht, staat het spel bovenaan het lijstje van best verkopende spellen. In totaal zijn er wereldwijd 16 miljoen Fifa-spellen verkocht. Voor Fifa 2000 zullen fanatieke gamers ook weer in de rij staan. Jaap Stam staat dit jaar met z'n gezicht op de doos van Fifa 2000 en mag zodoende komen opdraven voor de presentatie. Hij heeft er zelfs een training voor laten schieten in Manchester, maar dat mogen we niet schrijven. Na de plichtplegingen (handje schudden, fotootje maken, handtekeningetje zetten) neemt Stam plaats achter een pc en gaat alsnog even in 'training', wetende dat hij straks een wedstrijd speelt tegen de grootste krant van Nederland. Niet dat dat hem zal helpen, want het duo dat voor deze krant de gameswereld beschrijft heeft een geheim wapen in z'n gelederen: Roos, virtueel voetbalexpert en reuzendoder. Maar zover is het nog niet: eerst nog wat cijfertjes.

"EA Sports is marktleider en...", zo luidt de introductie van Richard Stolk, van EA Nederland, en meestal houden we dan al op met luisteren. Maar in dit geval klopt het wel: in de gamesindustrie, waarin wereldwijd jaarlijks 12.4 miljard dollar (!) omgaat, heeft EA een omzet van 1,2 miljard dollar. Ze boeren dus goed. En met de lijn '2000'-games zullen ze dat in het nieuwe millennium ook doen. Naast Fifa is er onder meer Knock Out Kings (boksen) NBA 2000 (basketbal) en NHL 2000 (ijshockey). De laatste twee games hebben als belangrijkste nieuwe feature de 'face-import'-optie: het is nu mogelijk een foto in te scannen en op een speler te plakken waardoor de gamer zélf op het ijs of de basketbalcourt staat.

Dan, eindelijk, is het moment daar. Stam, Roos en Spierdijk worden naar een kamertje geleid waar een pc met twee schermen ronkend wacht. Terwijl Roos staat te stretchen heeft Spierdijk een onderonsje met de boomlange verdediger. "Ik vind het wel geinig om mezelf zo terug te zien. Ik speel niet al te vaak voetbalspelletjes, waarschijnlijk omdat ik al genoeg op het veld sta. Racen en van die schietspelletjes, die zijn wel leuk. Maar als ik toch Fifa speel wil ik wel winnen. Want je zit er echt in, zo realistisch ziet het er uit." Profetische woorden, zoals zal blijken.

Knopjes
Aftrap. Stam speelt met zichzelf in Oranje en Roos heeft het Spaanse elftal onder zijn hoede. "Wacht effe, welke knopjes moet ik nou indrukken?" Te laat Stam, want daar loopt Jaime al dwars door de Nederlandse verdediging heen. Gebruikmakend van een van de nieuwe features van Fifa, het 'shielden' (afhouden van de tegenstander terwijl je aan de bal bent), glijdt Jaime (Roos) langs Stam (Stam) en knalt de bal in de linkerbovenhoek. 1-0.

FOTO: De echte Jaap Stam in training: de duurste verdediger ter wereld promoot de nieuwe Fifa 2000-voetbalsim van EA Sports.

Eén minuut later: "de passes komen niet aan", bromt Stam op z'n Michels, terwijl hij krampachtig zijn gamepad vastklemt. Klopt, want Spanje onderschept, Roos neemt een corner en via een andere nieuwe feature (set-piece: kies van tevoren de speler die de bal moet ontvangen) wordt het 2-0 door Raúl. Na vier minuten speeltijd zit de wedstrijd er op en menen we toch een druppeltje zweet op het voorhoofd van Stam te ontdekken. Sportief steekt de verliezer zijn hand uit, om vervolgens Roos' overwinning teniet te doen met de opmerking: "Maar jij hebt het vaker gespeeld, dus da's niet eerlijk!"

Zo zit de wereld nu eenmaal in elkaar, Stam. Win some, lose a few. Wellicht kan hij volgend jaar zijn revanche krijgen, wanneer Roos in de virtuele selectie van Oranje '2001' wordt opgenomen...

TERUG NAAR INHOUD

© 1996 - 2000 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden
e-mail: redactie@telegraaf.nl