&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT="">
Aarde bedreigd door Pokémon-invasie!

"Hé Spierdijk! Geef mij van jou 's die Gloom. Krijg je van mij Arbok."
"Niks ervan Roos! Die heb ik net gevonden en dan ga ik 'm zeker meteen aan jou afstaan!"
"Aah...? Toe nou!"
"Nee!"
"O nee? Nou, dan kun jij wel naar je Kadabra fluiten, want die heb ik lekker al!"

De samenwerking tussen Roos & Spierdijk hangt inmiddels aan een zijden draadje. Oorzaak: Pokémon, het role playing game-ruilspelletje voor Nintendo's Game Boy. Spierdijk is te gierig, en Roos te suf om z'n eigen Pokémon te vinden. De spanning is te snijden. Bedankt Nintendo!

Pokémon? Wat is Pokémon? Pocket Monsters! In 't kort: het spel is gebaseerd op zoeken en ruilen. Pokémon zijn stripachtige wezentjes die in je Game Boy leven. Aan de speler de taak ze allemaal op te zoeken. Addertje onder het gras: er zijn twee versies van het spel, een rode en blauwe. Als je een blauwe speelt heb je pas alle Pokémon compleet als je de ontbrekende figuurtjes krijgt van iemand met een rode versie van het spel. En vice versa. Ruilen dus! Vroeger ruilden de kids naar kauwgum ruikende voetbalplaatjes op het schoolplein, nu doen ze dat via de link-kabel van hun Game Boy. Ach ja opa, de nieuwe tijd...

Pokémon is een rage in Japan maar dat zegt niet zoveel, want daar worden ze al hysterisch als een elektrische tandenborstel het Japanse volkslied jodelt. Toch kunnen we er niet omheen: kinderen kijken massaal naar de Pokémon-televisieserie in Nederland om 19.30 uur te zien op Fox en de Japanse kleintjes hebben het er maar druk mee: naast het tijdig voeren van hun Tamagochi en het gezellig kletsen met hun Furby, moeten ze nu ook nog op zoek naar hun Pokémon. Hoezo druk?

Saillant detail: een klein jaar geleden vielen de Japanse kindertjes en masse flauw tijdens het kijken naar de tv-serie. Niet vanwege het gewelddadige karakter, zo bleek later, maar vanwege het feit dat de kids gewoon té dicht op hun tv zaten in een verduisterde kamer. De snelheid van de tekenfilmserie zorgde er verder voor dat bij veel kids de lichtjes uitgingen. De bewuste aflevering is meteen geschrapt en zal nooit meer vertoond worden.

"Pokémon is geen videogame, maar een fenomeen!" zo brult de Japanse spelletjesgigant het van de daken. Klopt: de wereldwijde Pokémon licentie-omzet bedraagt tot nu toe rond de 10 miljard gulden, ongeveer tienmaal de totale Nederlandse speelgoedomzet. De verkoop van de Game Boy werd met de lancering van het spel in Japan verviervoudigd.

Er zijn er 150. Plus één, maar dat schijnt weer een gerucht te zijn. In ieder geval: 150 van die kleine rotzakjes die zich in alle hoeken en gaten van de Game Boy schuilhouden. Iedere soort ziet er anders uit en heeft een eigen naam en persoonlijkheid. Leuk, leuk, leuk, maar wat moet je nu eigenlijk doen? Je start als Ash, een jongetje dat de beste Pokémon Trainer wil worden. Daartoe moet hij Pokémon zoeken. Er zijn tamme en wilde wezentjes: de wilde exemplaren moet hij in een gevecht verzwakken alvorens hij ze kan vangen met zijn Poké Balls. Wat?? Poké Balls! Die wezentjes moet hij trainen alvorens ze het gevecht aan kunnen gaan met de slaafjes van een andere trainer (lees: de computer, een vriendje of vriendinnetje).

Gevangen exemplaren worden opgeslagen in de Pokédex, van waaruit je jouw exemplaren via de link-kabel kunt laten vechten met die van iemand anders. Of je ruilt ze, want dat is de enige manier om alle 150 Pokémon in bezit te krijgen. Je wordt er bijkans Poké-loco van! Ook al omdat Nintendo wederom niet over een nacht ijs is gegaan: de wereld van Pokémon is zó uitgebreid, dat we dat niet in één verhaal kunnen vangen. Vast staat dat de speler er rustig een jaartje mee zoet is.

Pokémon was al een successtory voor het goed en wel werd ontwikkeld: het idee kwam van twee jonge knulletjes, die samen het bedrijfje Game Freak vormden. Zij stapten bij Nintendo binnen en wisten hun idee te verkopen. Kassa! Want er is nu een Pokémon-film, -cd, -snoepgoed... Roos slaapt zelfs onder een Pokémon-dekbed! Aan Pokémon II wordt nu ook al gewerkt: versies Gold en Silver, met 250 nieuwe figuurtjes. Die zijn trouwens gezegend met een geslacht, zodat er nieuwe Pokémonnetjes gekweekt kunnen worden. Zeer educatief! 'Pokémon Stadium' is een ander Pokémon-concept, waarin je de Pokémon die je hebt gevangen, op je N64 in 3D kunt trainen. Je haalt ze van je Game Boy naar de N64 via het Transfer Pak (verkrijgbaar vanaf begin volgend jaar).

Kortom: Pokémon rules! Als in een enge science fiction-film is de wereld binnenkort vergeven van de Pokémonnetjes. En zie ze dan maar eens weg te krijgen.

TERUG NAAR INHOUD

© 1996 - 2000 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden
e-mail: redactie@telegraaf.nl