&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT="">
Computer kleurt oranje

Het EK in 1988: de kleine Roos & Spierdijk zaten aan de buis gekluisterd, met in de ene hand een ratel en in de andere een glas kindercola. Hup Holland Hup en dé goal van Van Basten. Het Euro 2000: de nog steeds kleine Roos en de inmiddels wél volgroeide Spierdijk trainen dagelijks in het krachthonk en lopen de deur plat bij de plaatselijke ijzerhandel. Doet u maar tweemaal de boksbeugel type Terminator en heeft u nog oude fietskettingen? Want het wordt een warme zomer en wij willen ook nog rustig een glaasje prik op het Leidseplein kunnen drinken.

Nog veiliger is het om gewoon binnen te blijven vanaf 10 juni. Deuren gebarricadeerd, televisie aan en de pc op volle toeren. Zijn de dagelijkse wedstrijden gespeeld, dan kunnen we 's nachts de balans opmaken met de diverse EK-software. Veel naslagwerken en een enkele voetbalgame kleuren de pc oranje. We zetten het aanbod even op een rijtje.

EK-games
De belangrijkste titel is wellicht Euro 2000 van Electronic Arts (pc ƒ99,95, PSX ƒ129,95), makers van de uitstekend speelbare Fifa-reeks. Met Fifa 2000 nog vers in het geheugen is het geen wonder dat EA met Euro 2000 opnieuw de toon gaat zetten. Het toernooi wordt zo dicht mogelijk benaderd met de échte stadions, teamkleuren en spelers van de elftallen. Dat Ruud van Nistelrooy en Darren Anderton in respectievelijk Oranje en het Engelse elftal staan opgesteld is het enige schoonheidsfoutje. Beide spelers raakten geblesseerd toen het spel al bijna op de markt kwam.

FOTO: Euro 2000 van Electronic Arts.

België en Nederland zijn automatisch geplaatst voor het toernooi, de andere landen gaan terug in de tijd en moeten zich eerst nog kwalificeren. Trainen op tactiek is mogelijk: je laat gewoon het tweede elftal de tactiek van de komende tegenstander imiteren. Ook in de 'skill drill' kun je naar hartelust oefenen op speciale moves. De laatste en misschien wel leukste optie die we noemen, is de mogelijkheid tot het spelen van klassieke EK-wedstrijden. Wanneer je het Euro 2000 hebt gewonnen, verschijnt de optie 'klassiekers'. Er zijn maar liefst tien EK's te spelen, mét natuurlijk het Nederlands elftal van '88. Dus is ook de 'one timer' van Van Basten tijdens de finale van Rusland te reproduceren...

De tweede Eurogame is Oranje Eurokampioen 2000 van Davilex (ƒ29,95). In dit spel krijg je de rol van bondscoach toebedeeld en dien je Oranje naar een glansrijke overwinning te leiden. Ondanks het commentaar bij de wedstrijden van Jack van Gelder werden we niet bijzonder opgewonden van dit managementspel. Maar ja, wat verwacht je voor nog geen drie tientjes. Leuk voor hen die een keertje bondscoach willen spelen, de hardcoregamers zullen met plezier de knip een stukje verder opentrekken voor een écht spel.

Naslagwerken
Naast de spellen, is er ook een aantal naslagwerken op cd-rom verkrijgbaar. Davilex compenseert het teleurstellende Eurokampioen 2000 volledig met de titel 100 Jaar Oranje (ƒ99), een dubbel-cd vol met samenvattingen, verhalen, bio's en videofragmenten. Een eeuw lang Oranje op twee glimmende schijfjes, om alvast warm te lopen.

EK 2000 Voetbal van Easy Disc (ƒ49,95) blikt kort terug op voorgaande EK's, maar richt zich vooral op het komende kampioenschap. Alle informatie over de wedstrijden, teams, spelers en stadions, maar ook voorbeschouwingen door Hans Kraaij senior. Ook als de wedstrijden beginnen, bewijst de cd-rom dienst: als onderzetter voor het biertje natuurlijk, maar tevens om een pooltje op te zetten met vrienden of collega's. Daarnaast zijn er elke speeldag van internet updates op te halen om het verloop van het toernooi bij te kunnen houden. Ook hier duikt Hans Kraaij weer op, dit keer met een analyse van de gespeelde wedstrijd.

TERUG NAAR INHOUD

© 1996 - 2000 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden
e-mail: redactie@telegraaf.nl