&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT="">
Na leuke studie in Noord-Korea:
Verdien je brood met gamen!

Lange tijd speelden gamers hun computerspellen alleen om de eer. Totdat een jochie uit de VS, Tresh genaamd, in 1997 een van de twee Ferrari's won van game-ontwikkelaar John Carmack, in een Quake-competitie. Hardware-fabrikanten met voldoende sponsorgeld zagen wel brood in Trash en gamers hadden hun nieuwe idool gevonden. Inmiddels is Tresh uitgegroeid tot 'professional' en heeft van het spelen zijn beroep gemaakt.

De laatste jaren zijn de game-competities als paddestoelen uit de grond geschoten. De prijzenpot groeit net zo rap: ƒ200.000 is in de VS geen uitzondering meer, maar ook in Nederland gaat het die kant op: het Haagse GamePoint organiseerde begin dit jaar de Quake III Arena Competitie, waarbij winnaar 'Infamous' met 10.000 piek naar huis ging.

Gezellig
Het spelen van zo'n competitie kan natuurlijk via internet, maar dat is tamelijk ongezellig en anoniem. Gezelliger is het op een LAN-party. Tijdens zo'n feest staat een groot aantal computers opgesteld, en kan via een netwerk tegen elkaar of in teams worden gespeeld. Terwijl Quake, Unreal en Half Life over de schermen flitsen, wordt de verlichting gedimd en gaat de housemuziek op hard.

FOTO: Soul Calibur's Isabella Valentine, helaas niet te winnen bij de door Fuce georganiseerde wedstrijden.

Volgens Amon Endt van GamePoint is er inmiddels elke week wel een club die een LAN-party organiseert. "Maar dat zijn dan kleintjes voor een man of 60. Een keer of vier per jaar wordt er een groter feest gegeven voor een paar honderd man." De grootste tot nu toe werd door GamePoint zelf georganiseerd: in november vorig jaar kwamen 540 mensen af op de MilLANnium. GamePoint exploiteert een netwerk waarop online-games gespeeld kunnen worden. "Maar er is duidelijk een behoefte elkaar ook af en toe te zien", vertelt hij. "Al was het alleen maar om zeker te weten dat de ander niet vals speelt..."

Vanaf aanstaande zaterdag organiseert GamePoint zes keer de Game Weekend Madness. Niet op locatie, maar wel met competitie en dus prijzen. Heel toevallig - of niet?- kunnen ook console-gamers vanaf volgend weekeinde de krachten meten. Ruben Kempenaar en Sjoerd Visser van 'Fuce' organiseren dan wedstrijden ISS Evolution (22 april) en Soul Calibur (23 april) in de Virgin Megastore in Amsterdam. Prijzen? "Een paar games wellicht en een beker. De echte gamer wil gewoon winnen en dan zijn prijzen een bijkomstigheid", aldus Kempenaar. Inschrijven kan nog, via de site www.fuce.com, of bij Virgin.

Eenzaam
De activiteiten van Fuce staan nog een beetje in de kinderschoenen, maar volgens Ruben Kempenaar komt daar snel verandering in. "De bedoeling is dat er in elke grote stad een afdeling van 'Fuce' komt. Dan kunnen bepaalde games volgens dezelfde spelregels worden gespeeld, zodat er uiteindelijk een Nederlands kampioen uitrolt." En zijn er nog mensen die aan een Sims-wedstrijd willen meedoen? "Een professionele jury test dan het soap-gehalte van de deelnemers. Dus bij wie de keuken in de fik vliegt, of de inboedel wordt gejat, maakt de meeste kans."

Voor de echte prijsspelers kan de gameswereld in de toekomst een waar Walhalla worden. Het gerucht gaat dat in Noord-Korea inmiddels al een echte games-school bestaat. Een internaat, opgericht door de overheid, dat z'n leerlingen alle toernooien laat afschuimen. Zelf krijgen ze zo'n 500 dollar, de rest gaat naar de staat. Als het waar is, lopen we hier in het Westen dus alweer achter. Roos en Spierdijk weten in ieder geval al waar ze gaan studeren!

TERUG NAAR INHOUD

© 1996 - 2000 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden
e-mail: redactie@telegraaf.nl