&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT="">

Spellen online
Kunst verzamelen in Venetië

Het op internet spelen van games gaat de komende jaren een populair tijdverdrijf worden van een hoop mensen, zo wordt verwacht. Het succes van spellen als Quake III Arena, Unreal Tournament en Ultima Online is een eerste voorteken. 'Online gaming' geeft een nieuwe dimensie aan games: behalve plezier met het spelen, heeft de speler namelijk ook nog contact met anderen.

In Nederland beperkt de markt voor online games zich nog vooral tot de fanatieke 'hardcore' gamers. De spellen die gespeeld kunnen worden zijn voornamelijk shoot 'm ups, schietspellen. Samen met je medespelers bevind je je in een soort arena en is het de kunst in zo kort mogelijke tijd, zoveel mogelijk anderen overhoop te schieten. Als je er van houdt een aangename bezigheid, maar we zien het de moeder van Roos nog niet doen. Ze heeft vroeger nog tegen kernwapens gedemonstreerd en zal waarschijnlijk dus niet te porren zijn voor een potje Quake III.

Om de lancering van de online game Venetië luister bij te zetten, liet Cryo het Russische fotomodel Natasha Stefanenko opdraven. De lange blondine presenteert een aantal programma's voor de Italiaanse televisie. FOTO: BRESSAN

De Franse gamesontwikkelaar Cryo heeft het online-licht echter volledig gezien en komt met een serie spellen die ook voor de doorsnee computergebruiker de moeite waard zijn. Het bedrijf staat bekend om zijn mooi uitgevoerde spellen, vaak met een historische inslag. Eerder bracht Cryo al Atlantis, Egypte en Ring uit: adventures gebaseerd op de geschiedenis.

Handelscentra
Om meteen maar goed in de online games te duiken, heeft Cryo nu 'Venetië' uitgebracht, een spel dat alléén via internet te spelen is. Het speelt zich af in het Venetië van de 16de eeuw, één van de belangrijkste handelscentra van de regio. Het gaat echter slecht met de stad en de doge, een soort burgemeester, kan het allemaal niet meer aan. In plaats van z'n werk te doen, heeft hij zich gestort op het verzamelen van dure kunst.

Ook jouw situatie is niet om over naar huis te schrijven: je familie staat er financieel niet al te best voor en ze hebben alle hoop op jou gevestigd. Om weer net als vroeger in weelde te kunnen leven, zal je de zaken slim aan moeten pakken. Als het spel begint heb je de beschikking over zaken als peper, zijde en nootmuskaat. Zijde is echter meer waard als je er kleding van maakt. Daar heb je echter weer een fabriekje voor nodig dat je zult moeten bouwen of kopen. De stadgenoten die je in het spel tegenkomt, zijn andere online-spelers.

Het bekende San Marco-plein in Venetië is voor het spel bijna levensecht nagemaakt. Boven een foto, onder een afbeelding uit het spel.

Heb je eenmaal een kapitaaltje bemachtigd, dan kun je op zoek gaan naar bijzondere kunst voor je collectie. Een grote collectie betekent status. Om bijzondere stukken in handen te krijgen, maar ook om bijvoorbeeld kostbare grondstoffen in handen te krijgen, ga je op expeditie naar steden als Istanbul, Algiers of Barcelona. Al spelend klim je als het goed is op de sociale ladder omhoog. Er kan zelfs een moment komen dat je weer macht en invloed krijgt in Venetië. Vervolgens gaat het niet alleen meer om geld verdienen, maar bestuur je ook de stad, waar jij en anderen in spelen.

In het spel loop je door een nauwkeurig nagebouwde 3D-versie van het stadje. Smalle straatjes, veel bruggetjes en kanalen, en een groot aantal bekende paleizen geven een goede indruk van hoe het echte Venetië er uitziet. De realiteit komt vaker terug in het spel: concurrerende spelers kunnen je beroven! Houd je portemonnee dus goed in de gaten.

In tegenstelling tot de meeste online-spellen die eerder al uitkwamen, vereist Venetië geen razendsnelle verbinding met internet. Al met een 33k6-modem is het prima te spelen. Wie het spel koopt, mag zes maanden meespelen. Daarna moet per maand tussen de ƒ12 en ƒ15 betaald worden om door te kunnen gaan en je karakter in leven te houden... Voordeel is wel dat het spel door Cryo verder ontwikkeld wordt. Spelers krijgen dus ook updates voor het spel.

TERUG NAAR INHOUD

© 1996 - 2000 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden
e-mail: redactie@telegraaf.nl