&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT="">
Soldier of Fortune: De keiharde werkelijkheid

"En we gaan nog niet naar huis, nog lange niet..." De sfeer zat er goed in, toen een bus vol journalisten gisteren op uitnodiging van Activision naar het Belgische Genk vertrok, voor de presentatie van het spel 'Soldier of Fortune'. Maar dat de tekst van het liedje zo goed zou kloppen wisten we toen nog niet. Net voorbij de Belgische grens werd de bus tot stoppen gedwongen door gemaskerde mannen met geweer in de aanslag. Even vermoedden we dat het hier de wandelende fragmentatiebom Sjekkie betrof, die na zijn vrijlating zijn wraakgevoelens op de verkeerde bus botvierde.

FOTO: Zeer subtiel, de uitnodiging voor de presentatie...

Spierdijk gilde als een mager speenvarken 'onder de banken!' en kreeg daarmee de lachers op zijn hand toen duidelijk werd dat het hier een groots opgezette publiciteitsstunt betrof. Nadat ze de bangelijk uitgevallen gamesjournalist hadden verschoond, konden de bus-kapers hun weg vervolgen. Dat ons een moordlustig dagje stond te wachten, hadden we eigenlijk wel kunnen weten. Want één blik op de demo van SoF leert dat het hier om een rauwe, harde en behoorlijk gewelddadige game gaat, nog een stuk heftiger dan Kingpin bijvoorbeeld.

In de shoot 'em up speel je de rol van John F. Mullins, een keiharde huurling die zéér geheime militaire opdrachten uitvoert. Wanneer er vier nucleaire wapens door terroristen worden gestolen, gaat Mullins er op af. Aardig detail: Mullins is een échte 'soldier' en heeft geadviseerd bij het maken van de game. Het is geen softie, want hij werd maar liefst drie keer naar het front gestuurd tijdens de Vietnam-oorlog en nam deel aan tal van gevaarlijke missies.

FOTO: Is het Superman? Is het Ted de Braak? Nee, het is John F. Mullins, Soldier of Fortune!

Kinderslot
SoF onderscheidt zich op een aantal gebieden van de shoot 'em ups die tot nu toe uitkwamen. Het verhaal is vrij realistisch: je vecht dit keer eens niet tegen buitenaardse monsters, maar tegen mensen van vlees en bloed. Veel bloed, want een ander kenmerk is het extreme geweld dat toegepast kan worden. Zo is elke tegenstander op 26 plekken te raken en dan heeft een schot in de arm natuurlijk een ander effect dan een schot in de borst.

Overigens is er wel een soort kinderslot op het spel te zetten, zodat al te jeugdige gamers geen nachtmerries zullen krijgen. Desondanks zullen CDA-politici met 'Carmageddon' nog vers in het geheugen hun kamervragen wel weer klaar hebben liggen...

Het spel heeft een uitgebreide multiplayer-mogelijkheid. Net als in toppers als Quake III Arena en Unreal Tournament, kan de speler via internet anderen naar hartelust aan gort schieten. SoF loopt via het net als een trein en dat terwijl de graphics verbazingwekkend gedetailleerd zijn. Al met al is SoF hét voorbeeld van wat er momenteel mogelijk is: angstaanjagend realistisch. Aanstaande vrijdag ligt de game in de winkels.

Na een spectaculaire bevrijdingsactie van Belgische (!) commando's had Roos nog het lef om zijn aan puin geschoten bril te declareren bij Activision. Het werd niet gehonoreerd. En de bus zag eruit zoals 'De BUS' er nu al bijna uitziet: uitgewoond, afgeleefd en niet om aan te zien.

TERUG NAAR INHOUD

© 1996 - 2000 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden
e-mail: redactie@telegraaf.nl