&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT="">
Simmen met Big Brother Ruud

Zwijgzaam pakken we de A6, richting Almere. De zenuwen gieren ons door de keel. Niet omdat we naar Almere moeten al is dat reden genoeg om doodsbenauwd te zijn maar omdat we daar de Held der Helden gaan ontmoeten. De man die met "een banddikte verloor maar altijd zichzelf speelde"; de man die met 101 dagen niets doen beroemder werd dan Wim Kok: Ruud! Big Brother Ruud, kampioen scheten laten en spreekwoorden verhaspelen. Ruud, die onze woordenschat verrijkte met termen als 'huppekee' en 'lajeniegekmake'.

De blonde god spekt dezer dagen zijn kas door in disco's biertjes te tappen, aftrappen van voetbalwedstrijden te verrichten en presentaties voor bedrijven te verzorgen. Zo zal hij vandaag de lancering van het spel The Sims opluisteren met zijn aanwezigheid, op uitnodiging van Electronic Arts. Ha, wie zou er dan niet zenuwachtig zijn!

Goh, wat is Het Huis klein! Maar ach, Lourdes is ook niet zo groot en qua bedevaartsoord doet het BB-Huis niet onder voor welke heilige plaats dan ook. Want van Amerikaan tot Duitser: de hele wereld bezoekt De Bolderweg in Almere, zelfs op onze landkaart slechts een stipje. Kijk, de kippen zijn er nog! En de vlekken in het tapijt!! Eerbiedig knielen we neer in de mannenslaapkamer, waar Bart ooit zijn maaginhoud uitstortte op de vloerbedekking. Voor Spierdijk echter stiekem zijn Stanley-mes kan gebruiken, begint de demonstratie van The Sims. De wat? O ja, The Sims! Daar komen we tenslotte voor. En voor Ruud natuurlijk. Die is echter in nog geen velden of wegen te bekennen.

The Sims is een simulatiespel waarin je de levens van mensen beheerst in plaats van steden (Sim City) of pretparken (Theme Park World). Het is een real life soap, net zoals Big Brother, MTV's The Real World en de avonturen van dat stelletje randgroepjongeren in die verschrikkelijke bus.

In 't kort: The Sims zijn gezinnen die je zelf kunt samenstellen en die je in een huis kunt laten wonen. Dat huis kun je met een beperkt budget zelf inrichten en als je alle eerste levensbehoeften hebt aangeschaft kun je The Sims laten leven. En dan gaat het net als bij Roos thuis: de gezinsleden maken ruzie, doen de afwas niet, gooien hun etensresten op de vloer, maken de wc niet schoon en zoeken geen baantje want zijn depressief.

Het lijkt onzin, maar dat is exact wat ons overkwam toen we een potje gingen Simmen in het BB-Huis. Want alles staat met elkaar in verbinding: met een vreemde die op bezoek komt zullen ze alleen willen praten of een dansje willen maken. Sims die elkaar beter kennen gaan wat verder, dan kan er ook gekieteld, gezoend of geflirt worden. Loopt het echt uit de hand tussen twee Sims, dan kan een flinke knokpartij ontstaan.

The Sims is een familiespel. Helaas dus geen naakt, of wilde taferelen in bed... Wat dat betreft deden Bart en Sabine het beter in die Almeerse bouwkeet. Toch zijn ze wel een beetje kinky, die Sims, want ze doen aan polygamie, dus er kan lustig op los getrouwd worden. Paartjes van hetzelfde geslacht kunnen een kind adopteren.

Je kan het spel zo ingewikkeld maken als je zelf wilt. Door jouw Sims ook zelf te laten denken, hoef je minder te doen. In plaats van zelf een huis te bouwen, is het ook mogelijk een reeds bestaand huis met bewoners te besturen. Er kunnen, mits je het geld daarvoor hebt, meubels, computers of speelgoed aangeschaft worden om jouw Sims gelukkiger te maken. Leuk is ook de mogelijkheid om van de Sims-website een van de tientallen bijzondere Sims te downloaden en daar mee te gaan spelen. Vooral Lara Croft, Madonna en Dennis Bergkamp zijn erg populair.

Ons gezin heet gewoon Van de Kerkhoven: vader Christiaan, moeder Cora en dochter Alexandra. Druk als ze zijn maken ze er de hele dag een grote bende van. Ze laten overal troep slingeren, Cora gaat vier keer per dag in bad, Christiaan zet constant harde rockmuziek aan, je zou er bijna gek van worden! Leuker wordt het als Christiaan aan het koken is en het fornuis in de fik vliegt. Vlug de brandweer bellen! Terwijl de spuitgasten het huis binnen rennen, vliegt vader in de hens en komt te overlijden. Cora en Alexandra rouwen elke dag bij zijn urn en zijn te depressief om een baantje te gaan zoeken. Zie dat huishouden maar weer eens op de rails te krijgen...

"Sjeetje, wat een mensen", horen we plotseling achter ons. En daar komt 'ie aangelopen, de Held van Knuffelend Nederland. Nadat hij iedereen met een vriendelijk "huppekee" heeft begroet wil Ruud het spel (en het aanwezige vrouwelijk schoon) wel eens uitproberen. "Is er misschien een lieftallige dame die me even kan helpen?", vraagt hij hoopvol. En daar zit de Koning van Breda dan, met een journaliste op schoot te Simmen. Mooi plaatje. Wij gaan, want voor ons is een uur in Almere al te lang. Oeps! Het fornuis van The Sims in de fik... Schnabbelkoning Ruud simt zich suf in 'zijn' BB-huis.

TERUG NAAR INHOUD

© 1996 - 2000 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden
e-mail: redactie@telegraaf.nl