&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT="">
Games-industrie op herhalingsoefening

Na een wild en vermoeiend bezoek aan de games-vakbeurs ECTS in Londen kunnen we twee conclusies trekken: Roos & Spierdijk zijn veruit de knapste jongens in heel games-land en de industrie lijkt zichzelf steeds meer uit te hollen. Want echt veel nieuws was er niet onder de overigens bloedhete zon; spelontwikkelaars en uitgeverijen apen elkaar steeds meer na en de gamers zitten met de gebakken peren. Want wat moet je met de zoveelste Tomb Raider look-alike of de honderdste shoot 'm up? Toch pikken we in sneltreinvaart wat krenten uit de pap.

De drie dagen durende voettocht langs pukkelige nerds, folderende bimbo's in strakke pakjes en de verschillende stands leverde alsnog een paar afwijkende spelconcepten op. Zo is Riding Star (met onze eigen Anky van Grunsven) een heus dressuurspel. Paardrijden dus! En de stallen schoonhouden, ook dat hoort erbij. "Een meidenspel", bromde een hardcoregamer die het beest niet uit de stal kreeg, maar in ieder geval iets nieuws. De pc-versie is al te koop, in november verschijnt Riding Star voor de PlayStation.

Opvallend is de wederopstanding van de boksspelletjes. Een aantal jaren geleden werden we nog moe gemept door een virtuele Mohammed Ali, waarna we net als Ali zelf nooit meer een handschoen aantrokken. Dat verandert met de komst van Ready 2 Rumble en Prince Naseem Boxing. Eerstgenoemde is vooral erg grappig en lekker speelbaar; Prince Naseem pakt de zaken wat serieuzer aan. Zo kun je je bokser eerst behoorlijk laten trainen zodat je 'm kunt klaarstomen voor een gevecht. Voor beide games geldt dat ze een perfecte gameplay hebben. Release: oktober/november.

Tetris en Pong zijn titels die vooral bij de bejaarde gamers een vreugdekreet zullen ontlokken. Pong weet u nog, oudje? Het allereerste tennisspelletje, twee streepjes en een vierkant balletje is in een aantal nieuwe jasjes gestoken, maar het spel blijft hetzelfde. Nu speel je Pong op bijvoorbeeld een voetbalveld of in een futuristische 3D-setting. Ook Tetris is gerestyled en blijft in al z'n gedaantes (nu met nieuwe blokjes!) goed.

FOTO: B-actrice Julie Strain speelt de hoofdrol in Heavy Metal F.A.K.K.2 en zou het ordinaire zusje van Lara Croft kunnen zijn.

Voor Nocturne en Heavy Metal F.A.K.K.2 mogen ze ons wakker maken. Niet dat dat nodig is, want hier zullen de hardcore-gamers en gore-liefhebbers de vingers bij aflikken. Nocturne, een derde persoon-actie/adventure, ziet er verbluffend mooi uit. Je speelt een geheim agent in de jaren 40, belast met het uitroeien van zombies, weerwolven en ander gebroed. Elke episode (verdeeld in verschillende levels) is een los verhaal. Zo begin je elke keer aan een vers avontuur. Niet dat je je er makkelijk doorheen schiet, want de ondoden zijn even taai als ouwe speculaas.

Heavy Metal FAKK2 is op het wulpse lijf geschreven van de 'Queen of B-Movies' Julie Strain. Dit ordinaire zusje van Lara Croft moet zich in het spel onder meer de beledigingen van een hash-rokende gnoom laten welgevallen en zich een weg banen door een haag van melkspuitende borsten. Achttien plus dus, maar zeer vermakelijk. Het spel komt in maart uit voor pc én Mac, tegelijk met de film Heavy Metal.

EA Sports komt met de 2000-lijn. Fifa, NHL Hockey, NBA en Formule 1 zijn gerestyled en nieuw is onder meer Knock Out Kings (boksen). Opvallende noviteiten: in Fifa kunnen voetbalteams nu ook degraderen of promoveren en eindelijk, eindelijk kunnen we in NHL en NBA nu eens zélf op het ijs of het basketbalveld staan. Met behulp van scanner of digitale camera plak je je eigen gezicht op een van de spelers! Top! Bovendien kun je je eigen stemgeluid opnemen, dus een hartgrondige vloek na een gemiste kans behoort ook tot de mogelijkheden.

Nintendo richt al z'n pijlen op Pokémon, dé hit in Japan en Amerika. Dit ruil- en zoekspel komt voorlopig alleen op de Game Boy uit, waarmee de verkoop van dit apparaatje wordt gestimuleerd. Pokémon komt in een rode en een blauwe uitvoering. De rode speler moet alle Pokémons (150 schattige beestjes) verzamelen, maar een stuk of wat zal hij nooit vinden. Die moet hij, wanneer twee Game Boys met een link-kabel zijn gekoppeld, zien los te troggelen van zijn 'blauwe' vriendje. En vice versa natuurlijk. Andere Nintendo-noviteiten: Donkey Kong 64, Mario Golf en Super Smash Brothers. In deze laatste game slaan de oude, vertrouwde Nintendo-lieverdjes elkaar eindelijk eens de hersens in!

FOTO: Nintendo lanceert het spel Pokémon voor de Game Boy. Doel is, door te ruilen alle 150 beestjes te verzamelen. De vrolijke Pikachu is het gezicht van Pokémon.

Ook weinig nieuwe spelconcepten voor de PlayStation in Londen, maar wel aardige vervolgen: Track & Field 2 komt eraan, evenals Gran Turismo 2. X-Files verschijnt nu (pas) ook voor de PlayStation. Overigens kunnen Sony en Nintendo aan de bak, want de Dreamcast was behoorlijk vertegenwoordigd op de beurs, evenals de spellen voor het apparaat dat eerdaags in Nederland wordt geïntroduceerd.

Met blauwe duimen, versleten voeten en elk vijf volle tassen rotzooi zijn uw game-helden Roos & Spierdijk klaar voor het nieuwe seizoen. Zo zult u tot ver na het kerstoffensief op deze plek onze bevindingen terugvinden.

TERUG NAAR INHOUD

© 1996 - 2000 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden
e-mail: redactie@telegraaf.nl