&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT="">
Last-minute tips voor onder de kerstboom

Dit jaar geeft u, De Gemiddelde Nederlander, meer geld uit aan kerstcadeaus dan ooit tevoren. Dat is echt waar, want dat stond in deze krant. Dat bracht Roos & Spierdijk op het lumineuze idee om ook eens te gaan shoppen: in de gameswinkels natuurlijk! Na een middagje flappentrekken kennen Bart Smit, Intertoys, Fame en aanverwante zaken geen geheimen meer voor ons. Met dozen vol spellen onder de arm togen we huiswaarts en na een avondje vol virtueel avontuur, snelheid, geknok en gesport (natuurlijk onder het genot van veel pizza en cola) konden we de balans opmaken. Het resultaat vindt u hieronder: de beste gamestips voor onder de kerstboom. Doe er uw voordeel mee!

Onze pc spatte haast uit elkaar na het spelen van games als Heretic II, Ring, Half-Life en Grim Fandango. Adventure-games met de mooiste graphics, de moeilijkste puzzels en de meeste actie. Half-Life (ƒ99,95, geen cent teveel hoor!) speelt zich af in een laboratorium in het binnenste der aarde. Het is een mooie mix tussen adventure en shoot 'm up, alleen dat gepraat met al die mensen begon ons op den duur te vervelen.

FOTO: Ze zou het ondeugende zusje van Lara Croft kunnen zijn: de aantrekkelijke Elexis Sinclaire uit het spel Sin.

Datzelfde geldt eigenlijk voor Grim Fandango (ƒ119,95), maar de ijzersterke humor in dit spel maakt veel goed. Hoofdpersoon is Manny Calavera, reisagent in het hiernamaalse, die de rijkste klanten aan zich moet zien te binden. Toch: iets te weinig actie naar onze smaak. Logisch, want iedereen in Grim Fandango is... dood. Nee, dan Heretic 2: (ƒ99,95) als je er van houdt om uren lang allerlei gedrochten over de kling te jagen, is dit de game die niet mag ontbreken. Hoofdpersoon Corvus is vernieuwd: nu in 'derde persoonsview', dus van achteren bezien. Volgens de makers doet dat het verhaal er beter uitkomen, maar dat zal ons worst zijn! Vechten willen we, vaak en veel, en gelukkig voorziet Heretic 2 volop in die behoefte. In datzelfde genre beleefden wij veel plezier aan het prachtig uitziende en van wonderschone muziek voorziene Ring (ƒ99,95) en vergeet 'ouwetje' Sin (ƒ99,95) niet.

De strijd om de gunst van de gamers tussen concurrenten Sony en Nintendo is op een toppunt gekomen nu Zelda, Ocarina of Time (ƒ129) voor Nintendo's N64 is verschenen. Over Zelda raak je niet snel uitgepraat. Het is een topper, een compleet jongensboek, een avontuur dat nooit lijkt te eindigen. Hoofdpersoon is Link, een jongetje dat zijn magische wereld moet zien te redden. Om aan te geven hoe uitgebreid Zelda is: aan het eind van het spel is Link een volwassen vent! Een andere Nintendo-troefkaart lijkt de Game Boy Color (ƒ199). Nee, geen nieuw wasmiddel, maar de aloude 'meeneem-spelcomputer' van Nintendo nu met kleurenscherm. Heel slim heeft Nintendo de complete backorder opnieuw uitgebracht, dus zijn Donkey Kong, Tetris, Mario en andere classics nu ook in kleur te spelen.

En PlayStation dan? Ach, die doen het met toffe games als Cool Boarders 3 (ƒ114,95); Crash Bandicoot 3 (ƒ114,95) en Formula 1 '98 (ƒ119,95). Respectievelijk een spectaculair snowboardspel, overigens razendmoeilijk; een platformspel waarin Crash opnieuw de strijd aanbindt met Dr. Neo Cortex en het bekende racespel, dat de werkelijkheid van de Formule 1-wereld wel erg dicht benadert. Nieuw: de 4-player optie en de Arcade Challenge Mode. Een apart plaatsje in ons hart heeft natuurlijk Lara Croft. Het lekkere ding is alweer aan haar derde avontuur toe in Tomb Raider 3 (ƒ99,95). Lara heeft veel nieuwe stoeipakjes gekregen, kent nieuwe bewegingen, nog grotere levels en, het allerbelangrijkste, ze heeft nog rondere vormen. Hoera! Bedankt kerstman.

Bezweet en hijgend van opwinding moeten we nog even afkicken met FIFA '99, (ƒ99,95) voor pc en voor PlayStation (ƒ129,95). Met onze Dennis op de voorkant. Voor diegenen die niet bekend zijn met het Fifa-fenomeen: al jarenlang is dit de beste voetbalgame, met als hoogtepunt de spin-off 'Road to World Cup', van afgelopen zomer. Fifa '99 borduurt verder op dit oude succes. Champions League, Bekerwinnaars... Alle mogelijke competities zijn te spelen. Met Nederlandse Europagangers Ajax, Feyenoord, Heerenveen en Willem II. Op pc overwinteren deze clubs wel degelijk!

Een laatste topper die we je niet willen onthouden is Shogo Mobile Armor Division (ƒ99,95). Een adembenemende shoot 'm up, die bovendien het nodige denkwerk vraagt. Shogo is gebaseerd op de bekende Manga-strips en ziet er compleet anders uit dan de standaard Quake-achtige schietspellen. In de rol van Sanjuro Makabe ga je de strijd aan met rebellenleider Gabriel. Heren, heren, vrede op aarde!

TERUG NAAR INHOUD

© 1996 - 2000 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden
e-mail: redactie@telegraaf.nl