&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT="">
PC Klaarstoomcursus voor de nieuwe games

'Error occured: no 3Dfx found'. En daar zit je dan: net een prachtig nieuw racespel gekocht voor een kleine 200 gulden, blijkt dat je er een 3D-kaart voor nodig hebt. Het moet niet veel gekker worden! Want als je dan toch die kaart hebt opgehaald (kosten ƒ250) en eindelijk hebt geïnstalleerd; blijkt je processor inmiddels ook prehistorisch. Je moet als game-fanaat een flinke zak geld meenemen en over een flinke dosis doorzettingsvermogen beschikken, wil je de nieuwe ontwikkelingen bij kunnen houden. Nu hebben Roos & Spierdijk gelukkig een goeie job en een hoop geduld, dus zetten wij de zaak eens netjes op een rijtje. Portemonnee bij de hand? Daar gaan we.

We beginnen met de basis: de computer zelf. Voor probleemloos gamen moet de pc minstens over een Pentium 166-processor beschikken. Intern geheugen: minstens 32 mb, maar nog beter is 64 mb. Het is een fluitje van een cent de geheugencapaciteit van een computer uit te breiden en voor de kosten hoef je het niet te laten: voor ƒ50 prik je 16 mb extra in het apparaat. Sommige games halen tijdens het spelen informatie van de cd-rom, dus ook hier kan het nog misgaan. Minstens 8-speed is hier het devies, maar nóg sneller kan natuurlijk geen kwaad. De nieuwste cd-romspelers (32-speed) kosten ongeveer 150 piek.

Zoals gezegd: sommige nieuwe games vereisen een 3Dfx-kaart. Zonder zijn ze niet te spelen. Resultaat: een veel mooier en sneller beeld. Met een kaart voorzien van Voodoo chipset (ƒ250) kom je een heel eind. Alsof je een extra motor in een Formule 1-wagen zet. Net nieuw, en dus nog véél te duur (vanaf ƒ400, oplopend tot ƒ750) voor de gewone sterveling, zijn kaarten met een Voodoo -chipset; inderdaad de opvolger van... Wil je een kaart die behalve je games ook je andere Windows-applicaties ondersteunt en versnelt, dan moet je een Voodoo Banshee aanschaffen. De prijs? Hahahahaha, dat wil je niet weten.

Gaspedalen
Door naar de leuke gadgets. Speel je je racespellen nog steeds met de pijltjestoetsen, terwijl je je suf zoekt naar welke knop het gaspedaal is? Sukkel! Autorijden doe je met een stuur en gaspedalen! Zo is het 'Formula 1 Racing Wheel' van Thrustmaster een goeie tip. Kosten inclusief pedalen ƒ200. Stuur en pedalen zijn ook los verkrijgbaar en er zit een racespel bij. Niet duur en erg spectaculair. Uiteraard zijn bij andere fabrikanten ook stuurtjes verkrijgbaar, maar Thrustmaster houdt voor ons de prijs lekker laag.

Het stuur van Zykon, de Joyrider Pro, is het vermelden waard. Te gebruiken als autostuur, dan uit te klappen als vliegtuig-stuurknuppel en daarna weer om te vormen tot motorstuur. Prijs: ƒ249.

Gamecontrollers voor de pc zijn er in overvloed, maar de nieuwste van Microsoft is erg leuk: de SideWinder Freestyle Pro. Reageert op je handbewegingen. Als je naar links beweegt, reageert je auto, vliegtuig of voetballer naar diezelfde kant. Geen blauwe duimen van het knoppendrukken meer. Prijs: ƒ169. Ook leuk, speciaal voor race-, vecht- en vliegspellen, zijn de controllers waarbij je trillingen voelt als je een klapper of een klap uitdeelt. Wil je er echt als een halve gare uitzien: schaf dan de koptelefoon van UR Gear aan. Een infrarood koptelefoon, 3D-joystick, microfoon en draadloze muis ineen. Sturen doe je door je hoofd te bewegen, schieten met de bijgeleverde, zeer compacte, controller. Niet alleen voor games: ook bellen op internet is mogelijk en zelfs mondeling een programma opstarten behoort met dit ding tot de mogelijkheden. Prijs: ƒ299.

Joysticks
En dan hebben we het nog niets eens gehad over de enorme hoeveelheid joysticks en gamepads; stuurknuppels voor vliegsims en de guns voor schietspellen... Eén van de mooiste games-accessoires zagen we op een folder van BSG Laboratories. De 'Intensor', de naam zegt het al, is een luie stoel met vijf ingebouwde luidsprekers, speciaal gebouwd voor gamers van allerlei gezinten: pc, PlayStation, Nintendo... Door een ingenieus systeem kun je het geluid zelfs voelen. Inklapbaar en zo in een hoekje te schuiven. Vanaf ƒ600. Ook leuk voor je vriendin.

TERUG NAAR INHOUD

© 1996 - 2000 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden
e-mail: redactie@telegraaf.nl