&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT="">
"Swoppen is in!"
Haagse 'Bram' koning van de ruilhandel

Ruilen is huilen zeiden onze moeders altijd, maar Roos & Spierdijk waren toch echt de helden van het schoolplein. De handel in knikkers, voetbalplaatjes en vooral flippo's was lucratief. Jongetjes maakten je huiswerk en meisjes keken je naar de ogen, want speciaal voor hen deden we ook in ansichtkaarten van paarden. Echte business werd het toen we de eerste videogames door onze handen lieten gaan. Hagenaar Frank Brammeyer (36) heeft dezelfde ervaring. Hij maakte er zijn beroep van en drijft een winkeltje waar gamers naar hartelust kunnen 'swoppen'. 'Brammetje', zoals zijn vrouw Sylvia hem liefkozend noemt, is de enige 'Game Swop King' van Nederland.

"Mellûk en suikàh, jongens?" 'Bram' ontvangt ons in zijn kleine kantoortje boven zijn winkel in Den Haag-Zuid en schenkt bepaald geen Haags bakkie. Zelf was hij een enthousiast gamer tot hij drie jaar geleden zijn ei van Columbus vond. "Na een tijdje ben je met zo'n spelletje uitgespeeld, en wat dan? En die krengen zijn duur joh! Eigenlijk moet je voor zo weinig mogelijk geld een zo groot mogelijke keuze kunnen maken, vond ik. Dus met een klein erfenisje en een lening ben ik mijn zaakje begonnen."

In eerste instantie deed de Game Swop King alles per post en toen al verklaarde Sylvia hem voor gek. "Maar geef toe, het is een wereldidee, toch? Je stuurt een game in waarop je bent uitgekeken en krijgt er een van dezelfde waarde terug. Swop-kosten: ƒ10, plus vijf piek verzendkosten. Voor een tientje ruil je in de winkel. Da's te geef, toch? Syl runt de zaak en ik regel de postorders. We hebben meer dan 1000 games in huis en in mijn postbestand staan honderden adressen, tot in België aan toe. Nog een bakkie?" Lekkûh Bram!

Slimmeriken die denken dat ze een oude Mario-game voor een gloednieuwe Gran Turismo kunnen inruilen, zijn bij Brammeyer aan het verkeerde adres. "Ik zit al zo lang in die wereld dat ik zelf bepaal wat de waarde van een game is en wat de klant ervoor terugkrijgt. Ik houd ook rekening met de leeftijd van kinderen. Knulletjes van acht mogen van mij alleen een vechtspel als Mortal Kombat meenemen, als ze daarvoor schriftelijke toestemming van hun ouders hebben." Verder kijkt hij of een spel zoals hij het zo mooi noemt "swopwaardig" is. "Het mag natuurlijk niet beschadigd zijn en de originele handleiding moet erbij zitten."

Legaal
Zelf speelt de King het liefst met Lara Croft. "Tomb Raider 2, prachtig spel", zegt hij terwijl zijn oogjes beginnen te glinsteren. "Mijn zoontje van acht leert me veel trucjes." Wat vind de branche eigenlijk van zijn activiteiten? "Ze weten ervan. Ze zijn er misschien niet happy mee, maar het is allemaal legaal. Ik krijg zelfs regelmatig een vertegenwoordiger van Nintendo over de vloer. Met hem heb ik het ook wel eens over die belachelijk hoge prijzen, maar zakelijk gezien mogen ze wat mij betreft zo hoog blijven. Dit is mijn handel."

De 'Game Swop King' is zo een waar kinderparadijs. Van heinde en verre vinden ze dan ook hun weg naar het vriendelijke volksbuurtje. Voor het winkeltje staat een ouderwetse kauwgomballenmachine en ook de bewegende 'poes' zorgt voor een gulden voor een minuutje schommelplezier. "Maar vergis je niet", lacht Bram: "er komt hier ook een aantal bejaarden uit het tehuis van om de hoek. Die hebben dan van de kleinkinderen een ouwe Nintendo gekregen. Mario-spelletjes vinden ze 't mooist. Die is echt 'in' bij de bejaarden. Zo bedien ik dus mensen van acht tot 88 jaar."

Een derde bakkie slaan we over. Bram is duidelijk in z'n nopjes met het bezoek van Roos & Spierdijk. Spontaan kondigt hij dan ook zijn nieuwste actie aan: "Vanaf nu is het geeltje inschrijfgeld afgeschaft!" Gamers, sla je slag...

TERUG NAAR INHOUD

© 1996 - 2000 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden
e-mail: redactie@telegraaf.nl