[advertentie]

De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
www.wijnbergonline.nl

publicatiedatum: 25-04-2002

Kijk naar jezelf

Maatschappelijke problemen zijn er in overvloed: wijken verloederen, criminelen ontsnappen, onderwijsinstellingen frauderen en demente bejaarden verpieteren. En terecht spreken wij de overheid aan om deze problemen aan te pakken. En als de overheid faalt, dan zijn we collectief verontwaardigd. Eerlijk gezegd vind ik eerder dat we ons collectief moeten schamen om onszelf.

Ook al is het clichť: de maatschappij, dat zijn wij; en wie klaagt over de samenleving, klaagt in wezen over zichzelf. Daarom kan ik me mateloos ergeren aan een ieder die wel wijst naar een ander zonder zelf iets te ondernemen om het maatschappelijk milieu te verbeteren. Neem, bijvoorbeeld, het gezeur over de wachtlijsten in de gezondheidszorg. Het verbaast mij niets dat geld geven van meer geld door de overheid niets helpt als aan de andere kant door het personeel meer tijd wordt besteed aan vergaderen en koffiedrinken dan het helpen van patiŽnten. Of neem de vervuiling in de grote steden: wie gooit al die troep op straat? Kleine dwergen? Grote groene buitenaardse monsters?

Nee, het zijn mensen zoals u en ik die zich maar al te vaak onverschillig opstellen als het gaat om onze eigen leefruimte. Dus, voordat u gaat mopperen over onze volksvertegenwoordigers, kijk dan eens eerst naar uzelf of zoals John F. Kennedy het ooit zo mooi zei: "The question is not what society can do for you, but what you can do for society."

© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf en Jeffrey Wijnberg
Alle rechten voorbehouden

 UW MENING

Mee eens? Niet mee eens? Laat het weten! Stuur uw mening naar De Psycholoog.


UW REACTIES!

De provocaties van onze psycholoog lokken over het algemeen veel reacties uit. Uw reacties op vorige provocaties vindt u in het provocatie-archief.