&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT="">

Muziek maken of het gedrukt staat

door THIEMO WIND

Het professioneel uitgeven van muziek was eeuwenlang een kostbaar en tijdrovend proces. Of graveurs nu met koperplaten werkten, met stempels, wrijfnootjes of de inktpen, één muziekpagina kostte al gauw een lange dag ploeteren. Tegenwoordig heeft de computerbranche ook hierop snelle antwoorden klaar. Notatieprogramma's bieden iedere pc-bezitter de mogelijkheid muziek te maken alsof het gedrukt staat, en desnoods een eigen uitgeverij te beginnen.

De notatie van muziek is een ingewikkelde zaak, terwijl de markt voor deze software veel minder groot is dan voor gewone tekstverwerking. Dat werkt vanzelfsprekend door in de prijs. Voor muziekprogramma's als Finale of ScorePerfect moeten enkele honderden guldens worden neergeteld, Sibelius kost zelfs bijna tweeduizend gulden. De firma Magix brengt nu het programma Magix Notation op de markt dat voor ƒ 99,- pretendeert vrijwel hetzelfde te kunnen als de grote broers.

Het is inderdaad verbazingwekkend wat de mogelijkheden zijn. Voor de noteninvoer heeft Magix bijvoorbeeld verschillende opties. Het kan met de muis, met lettertoetsen, met een afgebeeld klavier op het beeldscherm of door het aansluiten van een keyboard (MIDI). Handig is het 'fototoestel', dat de mogelijkheid biedt een muziekfragment te selecteren en op het klembord te plaatsen. Voor het eenvoudige werk komt de gebruiker weinig problemen tegen. Maar organisten die vierstemmige fuga's willen componeren met twee stemmen op één notenbalk, doen er goed aan zich te bedenken.

Muzikanten zijn van nature doeners, die meteen aan de slag willen. Dat is een probleem van Magix Notation. Dit lijkt typisch een programma dat door een techneut is ontworpen met weinig oog voor de noden van musici. Eindeloos zijn de instellingsmogelijkheden, maar ze komen het bedieningsgemak niet ten goede. Alleen al het instellen van de juiste sleutels aan de kantlijn kan voor bovennatuurlijke verrassingen zorgen.

Magix Notation lijkt daarmee geboren vanuit het ultieme misverstand. De gemiddelde muziekliefhebber zal waarschijnlijk de moeite niet willen nemen om het abracadabra van dit hebbedingetje te doorgronden. Wie die moeite wel wil nemen, zal zonder twijfel graag het viervoudige bedrag neertellen om over het bedieningsgemak en de logica te kunnen beschikken van een programma als ScorePerfect. (Overigens komt ScorePerfect dit voorjaar met een lightversie op de markt die slechts ƒ 129,- zal kosten). Twee heldere lessen uit het leerboek van ScorePerfect zijn genoeg om de consument alle basisprincipes bij te brengen.

Goedkoop
Magix levert bij zijn programma een handboek dat allerminst de schoonheidsprijs verdient. Te veel ontoegankelijke tekst, te weinig opbouw en vrijwel geen illustraties. De afbeeldingen van windows-vensters zijn afkomstig uit de Duitse versie van het programma, wat ook al niet gebruiksvriendelijk kan worden genoemd. Dat de oorsprong Duits is, blijkt ook in de praktijk. Wie de noten wil invoeren door middel van gewone lettertoetsen, krijgt met het indrukken van de 'b' niets op het scherm. Dat komt doordat de toon 'b' in het Duits 'h' heet. Uiteraard kan de toetstoewijzing wel worden aangepast, maar waarom heeft Magix dat niet zelf gedaan? Op deze manier is het niet moeilijk een goedkoop programma op de markt te brengen.

Gemengde gevoelens dus. Die gelden ook de afdrukkwaliteit. Het notenbeeld is redelijk helder, maar de noten worden een fractie te hoog op de notenbalk gedrukt. Dat levert met name problemen bij de leesbaarheid van open bolletjes die door de notenlijn staan.

Magix Notation: ƒ 99,-. ScorePerfect: ƒ 398,-. Inlichtingen over beide (en andere) programma's: www.music-soft.com. (ook voor het downloaden van demoversies).

Publicatiedatum: 18 november 1999