Een website die niet alleen tekst, geluid en video omvat, maar ook geuren. Het Amerikaanse bedrijf DigitalScent wil een nieuwe Internet-revolutie ontketenen.
De filmindustrie heeft er al eens mee geëxperimenteerd: geur toevoegen aan een film. Die systemen mislukten, omdat bioscoopzalen ongeschikt bleken voor het creëren van de juiste geuren. Het Amerikaanse bedrijf DigiScents probeert het nu opnieuw. Niet in de bioscoop, maar op Internet. Het idee achter het product iSmell geheten is eigenlijk heel eenvoudig. Wanneer het mogelijk is om via Internet de geluidsboxen van een PC muziek of geluiden te laten voortbrengen, zou het dan niet ook te doen zijn om een kastje te ontwikkelen dat in staat is om aangestuurd door via Internet verstuurde bits geuren voort te brengen? iSmell bevat enkele honderden minicontainertjes met basisgeuren die digitaal gemengd kunnen worden. Het product komt naar verwachting begin volgend jaar op de markt voor ongeveer 200 dollar.
FOTO: Corel-topman Michael Cowpland presenteerde op de Comdex het besturingssysteem Corel Linux.
Hoewel DigiScents niet op de Comdex, 's werelds grootste PC-beurs in Las Vegas, aanwezig was, werd er in de wandelgangen regelmatig over digitale geuren gesproken. Naast iSmell is namelijk nog een product in aantocht. Het gaat om een door het bedrijf MicroChip ontwikkelde chip die zeer kleine vakjes bevat waarin vloeistoffen kunnen worden ondergebracht. Een softwareprogramma maakt het mogelijk dat deze vloeistoffen verdampen en geuren voortbrengen.
Bill Gates van Microsoft zag een heel andere trend: 'Personal Web'. Het komt er op neer dat iedereen via Internet direct toegang heeft tot alle voor hem of haar belangrijke informatie. Een eerste stap is al gezet met de opkomst van de 'universal inbox'. Dit is een op Internet gebaseerd hulpmiddel waarbij emails, faxen, voicemails en dergelijke allemaal in dezelfde 'inbox' terecht komen en daar gelezen of afgeluisterd kunnen worden. Personal web gaat verder en biedt ieder individu hulpmiddelen om snel alle gewenste informatie beschikbaar te hebben.
Spraaktechnologie
Naast deze hogere politiek, was er op de Comdex vooral aandacht voor nieuwe producten. Bijvoorbeeld rond spraaktechnologie. Minstens drie bedrijven demonstreerden producten die het mogelijk maken om door middel van normale spraak met een PC te communiceren.
Beveiliging blijft een belangrijk probleem. Inlognamen en wachtwoorden bieden onvoldoende garantie voor veilig werken. Met name biometrische hulpmiddelen lijken de toekomst te hebben. Het Zweedse bedrijf Precise Biometrics lanceerde een apparaat om een PC te beveiligen via herkenning van vingerafdrukken. Het kan aan iedere Windows 98- en Windows 2000-PC worden gekoppeld.
Iris-scans
Ook Saflink werkt met dit soort technologie. Interessant is dat het bedrijf een Canadese dochtermaatschappij van ING helpt met het beveiligen van een alleen via Internet werkende bank. IriScan Technology beveiligt weer op een andere manier: door het maken van scans van de iris in het oog van een PC-gebruiker.
De Comdex was verder het toneel voor een groot aantal opmerkelijke nieuwe producten. Intel demonstreerde bijvoorbeeld een met speelgoedfabrikant Mattel ontwikkelde digitale microscoop die direct aan een PC kan worden gekoppeld. Vega Technologies introduceerde 'Buddy', een hulpmiddel waarmee van één krachtige PC snel twee systemen gemaakt kunnen worden. Gewoon een extra beeldscherm, muis en toetsenbord aankoppelen en beide gebruikers kunnen zelfs onafhankelijk van elkaar het Internet op.
MP3-videoclips
Bij softwarehuis Sterling was een screensaver te zien waarin nu eens geen stilstaande plaatjes werden gebruikt, maar complete video. Ook eigen video-opnamen kunnen in deze screensaver worden toegepast. Van Qsound is 'AudioPix' afkomstig, software waarmee MP3-muziek probleemloos kan worden gekoppeld met plaatjes. Eigen MP3-videoclips liggen daarmee binnen handbereik.
Sharp tenslotte toonde een op MiniDisk en MP3 gebaseerd apparaatje. Het maakt het mogelijk MP3-muziek te laden op een MiniDisk en deze vervolgens af te spelen. De speler komt compleet met software om onder andere playlists te maken.
Publicatiedatum: 18 november 1999
|