De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 30 augustus 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Kies uw favoriete winkel 
Elite Modellook 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
SPORT ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  't Moet niet gekker worden
   
 

NEW YORK - Het moet niet veel gekker worden. Dinara Safina wordt in de tweede ronde van de US Open door Serena Williams van de baan geveegd (6-0 6-1) en biedt de Amerikaanse na afloop in de kleedkamer haar excuses aan voor de ene ace die ze gedurende de partij wist te produceren. Waar gebeurd - zelfs Serena kon het nauwelijks geloven. "Ze is pas zestien en was blijkbaar erg onder de indruk dat ze tegen mij speelde", nam ze de door haar geslachte speelster nog in bescherming. "Als ik als zestienjarige tegen Steffi Graf of Monica Seles een ace had geslagen, was ik me waarschijnlijk ook rot geschrokken."

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 13kb)
Serena Williams. (Foto: REUTERS)
De verontschuldiging van Safina is een stuitend voorbeeld van het naar angst neigende respect waarmee veel van de huidige tennissters het Williams-regime ondergaan. Na toernooilotingen betuigt het vrouwencircuit massaal haar medeleven aan de speelsters die in de eerste ronde aan de twee alles verslindende zusjes zijn gekoppeld. Het wachten is slechts op de eerste speelster die een duel tegen een van de twee donkere destructiemachines schriftelijk gewonnen geeft, om zich daarmee de vernederende ervaring van een openbare slachting te besparen. 6-0 6-0 (Venus tegen Mirjana Lucic), 6-0 6-1 (Serena tegen Safina), het zijn cijfers die niets met tennis te maken hebben, maar desondanks tijdens grandslamtoernooien in het vrouwenschema meer regel dan uitzondering zijn geworden.

En hoop op betere (lees: spannender) tijden is ver te zoeken, nu zelfs de 'best of the rest' zich bij de suprematie van de twee tenniszusjes uit Palm Beach Gardens neergelegd lijkt te hebben. Op de US Open, waar regen gisteren voor zware vertraging in het speelschema zorgde, zijn nog maar weinig speelsters te vinden die zichzelf in staat achten een derde door Williamsen gevulde grandslamfinale op rij - na Roland Garros en Wimbledon - te kunnen voorkomen. "Venus en Serena hebben hun spelpeil dit jaar naar een voor anderen vrijwel onbereikbaar niveau getild", liet Jelena Dokic, de huidige nummer vier van de wereld, zich in New York ontvallen, voordat ze zich in de eerste ronde hopeloos verslikte in Elena Bovina. "Vorig jaar heb ik Venus nog een keer verslagen, maar het zal heel moeilijk zijn dat te herhalen. Wanneer je tegen een van de zusjes speelt, kun je slechts hopen dat ze een offday heeft; anders zijn ze niet meer te verslaan."

Drie plaatsjes onder Dokic op de wereldranglijst bivakkeert Kim Clijsters. De flink uit de kluiten gewassen Belgische lijkt de fysieke middelen in huis te hebben om het de Williams-zusjes op de tennisbaan flink lastig te maken, maar heeft de moed desondanks eigenlijk al opgegeven. "Vorig jaar had je het gevoel tegen hen nog een kans te hebben, maar hun spel is dit jaar zo verbeterd dat ik me geen illusies meer maak", aldus Clijsters, die wat betreft strijdlust maar eens wat bijscholing moet vragen aan haar vriendje Lleyton Hewitt.

Rest Jennifer Capriati, aan wie het te danken is dat er nog één grandslamtrofee - die van de Australian Open - op de schoorsteen in huize Williams ontbreekt. "Ik zit niet ver van de zusjes af", aldus de Amerikaanse, die dit jaar vier keer tegen Serena Williams speelde - en vier keer verloor...

"Ik raakte een beetje verstrikt in de gedachte als enige kans te maken hen te verslaan. Dat begon meer als een last dan als een lust te werken. Nu concentreer ik me weer volledig op mijn tennis, daar moet ik de kracht uit halen de zussen Williams te verslaan wanneer ik het tegen hen moet opnemen."

Capriati is in New York overigens al verstrikt in een verwoede strijd met ene Williams, in dit geval luisterend naar de voornaam Richard. De vader van de twee beste tennissters ter wereld liet zich aan de vooravond van de US Open in een interview ontvallen dat Capriati eens wat minder moest vloeken op de baan en wat meer naar de adviezen van haar vader moest luisteren. "Die man heeft een goede kijk op tennis, daar kan ze nog heel wat van leren", aldus vader Williams, die er aan toevoegde dat Capriati in ieder geval niet hoefde te hopen hem ooit als coach te kunnen krijgen. "Je wisselt een 25 miljoen dollar-paard nu eenmaal niet in voor eentje van twee miljoen dollar."

Capriati reageerde als door een wesp gestoken op de uitlatingen van Williams senior. "Daar geef ik helemaal geen commentaar op, dat zou alleen maar verspilling van tijd en energie zijn", reageerde ze woedend, om vervolgens als een sprekende waterval haar mening over de tennisvader uit te storten. "Iedereen kan zelf horen hoe onnozel en respectloos zijn uitlatingen zijn. Hij zou zich moeten concentreren op zijn eigen dochters, ik heb zijn adviezen niet nodig. De man praat altijd over respect, maar heeft dat zelf voor niemand en hij komt er nog mee weg ook. Ik heb nog nooit iets over hem of zijn dochters gezegd, ik praat alleen maar over tennis. Geloof me, ik zou heel wat over de Williams-familie naar buiten kunnen brengen, maar ik ga mezelf niet verlagen tot dat soort praktijken."

Een eerste kans op sportieve wraak krijgt Capriati in de halve finales, waar een ontmoeting met Venus Williams lonkt. Op voorwaarde natuurlijk dat Jen Jen zich niet door een eerdere tegenstander laat uitschakelen. Dat Venus die halve eindstrijd bereikt, betwijfelt in New York helemaal niemand, zelfs niet haar komende tegenstandsters.

Kwestie van respect.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 30 augustus 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.