De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 30 augustus 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Kies uw favoriete winkel 
Elite Modellook 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
SPORT ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Turpijn weet zich geen
raad met startverbod

   
 

Door Ard Bierens KAPRUN - De 23-jarige Laura Turpijn is uitgesloten van deelname aan het WK mountainbike dat zondag in Kaprun verreden wordt. Bij een controle was de hematocrietwaarde van de gymnastieklerares uit Berg en Dal gisterochtend 47,6, net boven de toegestane grens van 47. Ook de waarde van Turpijns hemaglobine was te hoog: 16,2, waar de internationale wielrenunie UCI een bovengrens van 16 hanteert.

Omdat dat kan duiden op het gebruik van EPO, wilde Turpijn een urinetest laten uitvoeren die haar onschuld zou kunnen aantonen. Het is tegenwoordig gebruikelijk dat na een te hoge hematocrietwaarde de renner aan een urinetest wordt onderworpen om eventueel dope-gebruik vast te stellen. De dienstdoende anti-dopingcommissarissen bleken in Kaprun echter niet van die procedure op de hoogte en zeiden bovendien niet te zijn toegerust op een dergelijke urinecontrole. Aan het eind van de middag bleek een urinetest plotseling toch mogelijk.

Na het verkennen van het parcours werd WK-debutante Turpijn door bondscoach Leo van Zeeland van haar uitsluiting op de hoogte gebracht. Ze reageerde zeer emotioneel en vol ongeloof. "Dat kan helemaal niet", snotterde ze terwijl de tranen over haar wangen rolden. "Dat ik niet mag starten is jammer, maar straks moet ik weer naar Nederland. Ik ben bang voor de reacties als ik weer terug ben. Ik geef les op een school van zeshonderd leerlingen. De hele school was benieuwd naar mijn prestatie van zondag. En nu lezen ze dit in de krant... Als ik hoorde dat bij iemand een te hoge hematocrietwaarde was vastgesteld, trok ik zelf altijd de conclusie dat die dus doping gebruikt had. Andere mensen denken waarschijnlijk net zo als ik."

De brunette wist zich met haar ellende geen raad. "Zo'n waarde kan fluctueren, begreep ik van de dokter. Het slaat toch helemaal nergens op dat ze die als maatstaf nemen? Ik ben gisteren hierheen gereisd, had vanochtend lichte diarree en de controle verliep moeizaam. Waarschijnlijk is die combinatie van factoren de oorzaak van de hoge waarde. Ze noemen het een gezondheidscontrole. Nou, ik voel me hartstikke gezond, er is niks mis met me."

Om ook Turpijns naam gezuiverd te krijgen, was er de begeleiding van de Nederlandse equipe veel aangelegen om een urinetest af te dwingen. "We hebben daarom op drie fronten de aanval ingezet", verklaarde bondsarts Hans Smid. "We hebben eerst lukraak bij de uitvoerende dopingcommissarissen een verzoek ingediend, de KNWU heeft Lon Schattenberg (hoofd van de anti-dopingcommissie van de UCI, red.) ingeschakeld en bondscoach Leo van Zeeland heeft wat mensen bij de UCI gemobiliseerd. Het is moeilijk om te zeggen welke actie uiteindelijk succesvol is geweest." Feit is dat Turpijn aan het einde van de middag alsnog welkom was in het lokaal waar de medische controles worden uitgevoerd. De uitslag van dat onderzoek laat één tot twee weken op zich wachten.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 30 augustus 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.