De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 30 augustus 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Kies uw favoriete winkel 
Elite Modellook 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
SPORT ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Feyenoord neemt Super Cup serieus
   
 

MONACO - Ajax en Glasgow Rangers 'streden' in 1973 voor de eerste keer om de Europese Super Cup. Het ging toen nog om twee wedstrijden. Op Schotse bodem was Ajax via Rep, Cruyff en Haan al vrolijk uitgelopen naar een 3-1-voorsprong. In de rust vroeg de penningmeester van de Amsterdamse club de spelers of het misschien een beetje minder kon. Er moest in het Olympisch Stadion immers nog wel wat verdiend worden.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 15kb)
Superster Zinedine Zidane. (Foto: EPA)
Veel is er niet veranderd. Geld is op het uit de hand gelopen personeelsfeestje van de UEFA nog steeds belangrijker dan de bal. Lang stond het duel tussen de winnaar van de Europa Cup I en, toen nog, de Europa Cup II te boek als veredelde demonstratiewedstrijd. Pas in 1983 werd getracht die ietwat vrijblijvende status op te heffen en sinds de start van de Champions League - en daarna ook de dood van de EC II (1998) - heet het een confrontatie te zijn tussen de twee beste clubs van Europa, tevens de officiële opening van het internationale voetbalseizoen.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (441x599, 49kb)

Maar voetbal is al die jaren toch vooral bijzaak gebleven. Tien jaar geleden, bij de start van de Champions League, vloeide er nog 38 miljoen euro uit de kas. Vorig seizoen verdeelde de UEFA 590 miljoen euro over de 32 deelnemers. Bij zo'n spectaculaire groei hoort natuurlijk ook een spectaculaire status. En wie status zoekt, kiest voor mondain Monaco. Stad van de langgerekte zachte G: goud, glamour, Grimaldi. Belastingparadijs waar zelfs de zee wordt omgeleid omdat de iets te hoge golfjes de badgasten irriteren.

Monaco is vooral leuk voor de 'members of the board' die aan de Côte d'Azur het nuttige (vergaderen) met het aangename (flaneren en verwend worden) kunnen combineren. Je ziet er meer bobo's dan supporters. Omdat de wedstrijd toch wel verkoopt, zijn de miljoenen aan tv-inkomsten al binnen. Kaarten voor supporters liggen niet voor het oprapen. In de paleistuin van prins Rainier en zoon Albert komen sinds 1998 gemiddeld maar dertienduizend toeschouwers op dit duel af. Meer kan het Stade Louis II ook niet herbergen. Hoezo grote wedstrijd?

En dat zo'n topduel een groene, gladde grasmat verdient, daar heeft nog niemand bij stilgestaan. De spelers van Real Madrid en Feyenoord schrokken zich gisteravond een ongeluk. Maar op dat moment hezen de organisatoren zich al in hun smoking voor het gala. Het woord 'bal' heeft hier niet voor iedereen dezelfde betekenis.

Waar de 'Koninklijke' al lang gewend is aan de gebakken lucht van decadentie en overdaad, is de Monegaskische missie voor Feyenoord nog nieuw en uitdagend. Het verschil in benadering kwam gisteren goed tot uiting tijdens de verplichte persconferentie van beide coaches. Verveeld brommend en vol ongeduld wachtte Vicente Del Bosque op het einde, terwijl Bert van Marwijk zijn aanvoerder Kees van Wonderen had meegenomen en glimlachend notie nam van het geknoei met de techniek. Hij wilde best voor de tweede keer vertellen dat het mooi weer was in Monaco, want deze ontboezeming had die ene Spaanse journalist gemist. Verder toonde alleen de ex-prof Garth Crooks namens de BBC interesse; een veelzeggende opkomst.

Omdat hij graag gaat zitten voor het voetbal dat Real Madrid speelt, zei Van Wonderen uit te kijken naar de krachtmeting met de recordkampioen. "Maar deze wedstrijd hoeft niet zo nodig aan te tonen waar Feyenoord op dit moment staat. Dat weten we inmiddels wel. We zijn niet de beste ploeg in Europa, ook niet de slechtste." Grijnzend: "We doen wel aardig mee."

Van Marwijk: "Het is moeilijk om je iets bij deze wedstrijd voor te stellen. Ik realiseer me wel dat de beste club ter wereld de tegenstander is en dat Feyenoord nu ook in dat rijtje met grote namen staat. We hebben de UEFA Cup gewonnen, dus hebben we dit verdiend. Maar we moeten gewoon bescheiden blijven en hard blijven werken." En om het verschil met 'het grote Real' - negen keer winnaar van de belangrijkste Cup - nog even aan te tippen: "Structureel kan Feyenoord niet van Real Madrid winnen; incidenteel wel. Ik hoop dat ze op volle oorlogssterkte verschijnen, want het is een puur voetballende ploeg en wij proberen dat ook; op ons niveau."

Blij was Feyenoord aanvankelijk niet met het klotsende speelschema in augustus. Rotterdam, Kerkrade, Istanboel, Monaco. Het kon rustiger. Real Madrid heeft slechts geoefend en de voorbereiding rustig opgebouwd. "Toch komt dit programma ons niet slecht uit", meent Van Marwijk na een week die hij tot nu toe als "zeer prettig" ervaart. "Veel rust is bijna altijd een voordeel, maar er zijn ook uitzonderingen. Dertig tot veertig procent van onze groep heeft een deel van de voorbereiding gemist. We kunnen deze wedstrijden dus juist goed gebruiken."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 30 augustus 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.