De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 30 augustus 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Kies uw favoriete winkel 
Elite Modellook 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
SPORT ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Boulami valt van troon
   
 

AMSTERDAM/BRUSSEL - De ongekroonde koning van de steeple, de Marokkaan Brahim Boulami, is keihard van zijn troon gevallen. De Marokkaanse wereldrecordhouder blijkt twee weken geleden, daags voor de Golden League-wedstrijd in Zürich, bij een gecombineerde bloed- en urinecontrole te zijn betrapt op het gebruik van het verboden middel EPO. Opmerkelijk is dat de Marokkaanse atletiekfederatie het nieuws zelf naar buiten heeft gebracht, terwijl de uitslag van de contra-expertise nog niet bekend is.

In de Zwitserse stad scherpte Boulami zijn eigen wereldrecord op de 3000 meter steeplechase aan tot 7.53,17. Die tijd zal uit de boeken worden geschrapt, indien ook de B-controle positief uitvalt. Boulami zelf wacht in dat geval een schorsing van twee jaar.

Boulami was de enige atleet die op de 3000 meter steeplechase de concurrentie met de voorheen onaantastbaar geachte Kenianen aankon. Vorig jaar nestelde hij zich met zijn tijd van 7.55,28 - gelopen in Brussel - voor het eerst aan kop van de eeuwige wereldranglijst. De 30-jarige Boulami is dit seizoen de tweede atleet die op EPO is betrapt. Zijn landgenoot Mohamed Mourhit, sinds 1997 uitkomend voor België, ging hem voor. Opvallend is dat beide atleten buiten de geëffende wegen van de Marokkaanse federatie, die mogelijk als een vorm van rancune de positieve uitslag van Boulami wereldkundig heeft gemaakt, hun sport bedrijven en sindsdien een opmerkelijke progressie aan de dag hebben gelegd. Mourhit is Europees recordhouder op de 3000, 5000 en 10.000 meter. Boulami maakte in 2000 een sprong van 8.11,30 naar 8.02,90; een jaar later wist hij als eerste niet-Keniaan de acht-minutengrens te doorbreken.

Simon Vroemen, sinds deze zomer met 8.06,91 Europees recordhouder op de 3000 meter steeplechase, noemt de positieve controle van Boulami een onaangename verrassing. "Er waren vanuit het Marokkaanse kamp wel verdachtmakingen aan zijn adres, maar zelf plaatste ik eigenlijk nooit vraagtekens achter zijn tijden. Immers, als ik 8.06 minuten kan lopen, geloof ik best dat een Marokkaan met meer talent in staat moet zijn 7.55 te lopen. Dit is wrang voor de sport."

De 33-jarige atleet uit Delft figureerde twee weken geleden nog in de recordrace van Boulami in Zürich. Vroemen liet er een tijd van 8.18,94 noteren, bijna 26 seconden achter Boulami. Vroemen: "Ik ben geen supermens. Op een gegeven moment zak je als atleet aan het eind van een seizoen uit je vorm weg. Die race in Zürich werd ik door Boulami feitelijk als een kleuter in de hoek gezet. Als ik dan nu hoor dat hij op EPO is betrapt, voel ik me toch wel onwijs genaaid."

Boulami had aangekondigd vanavond bij de Memorial Van Damme in Brussel, de voorlaatste wedstrijd in de Golden League, een poging te zullen wagen zijn eigen wereldrecord onder de 7.50 minuten te brengen. Hoewel de uitslag van de contra-expertise nog niet bekend is en hij formeel derhalve startgerechtigd is, laat hij in de Belgische hoofdstad uit eigen beweging verstek gaan. Boulami zelf ontkent - vanzelfsprekend - EPO te hebben gebruikt. "Ik heb geen idee hoe dit kan. Zeker niet omdat ik me regelmatig medisch laat onderzoeken. Ik zal alle middelen aangrijpen om mijn onschuld te bewijzen."

Overigens beschouwt atletenmanager Jos Hermens het als een geluk bij een ongeluk dat Boulami uitgerekend voor zijn wereldrecordrace in Zürich positief is bevonden. "Het record zal nu niet erkend worden, prima. Het is altijd moeilijk iets te zeggen over andere atleten. Er zijn immers ook genoeg mensen die hun vraagtekens achter de prestaties van Haile Gebrselassie hebben gezet toen deze het wereldrecord op de vijf kilometer met elf seconden aanscherpte, terwijl ik voor de volle honderd procent zeker weet dat Haile nooit gekloot heeft. Maar laat ik het zo zeggen: dat Boulami positief is bevonden, is voor mij geen volslagen verrassing. De makkelijke manier waarop hij in Zürich dat wereldrecord liep, was op z'n minst toch wel een beetje vreemd te noemen."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 30 augustus 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.