De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 29 augustus 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Kies uw favoriete winkel 
Elite Modellook 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Agrariër kan natuurgeweld
afdekken met beursopties

Van een onzer verslaggeefsters

   
 

AMSTERDAM - De wolkbreuken van de afgelopen dagen hebben in de agrarische sector tot grote schadeposten geleid. Bij verzekeraars hoeven de agrariërs niet aan te kloppen, schade als gevolg van extreme weersomstandigheden is tot nu toe niet te verzekeren. Via zogenoemde 'weerderivaten' zijn deze risico's wel af te dekken.

"In Amerika maken energiebedrijven sinds 4 à 5 jaar al gebruik van weerderivaten om zich in te dekken tegen warme winters met lagere omzetten", stelt Alex Schippers, hoofd van de afdeling verzekeringen van ABN Amro. Ook andere bedrijven maken steeds meer gebruik van deze mogelijkheid om financieel minder gevoelig voor het weer te zijn.

De luchthaven Heathrow dekt zich in tegen extreme buitentemperaturen en de organisatoren van het WK-voetbal in Japan dekten zich in tegen extreme regen.

Weerderivaten zijn een soort opties waarbij de uitkering afhangt van bepaalde variabelen die te maken hebben met het weer, zoals de hoeveelheid regen op een dag.

Als de regen op een dag boven de vastgestelde hoeveelheid uitkomt, krijgt de koper van de optie een schadebedrag uitbetaald. Blijft de hoeveelheid regen gedurende de contractduur onder de grens dan is de koper van de optie de aanschafprijs hiervan kwijt. De contracten zijn verhandelbaar op de Chicago Mercantile Exchange of via Euronext-dochter Liffe in Londen.

Volgens Schippers bieden weerderivaten ook Nederlandse agrariërs een mogelijkheid om de risico's van extreme weersomstandigheden af te dekken. Hierbij ziet hij een taak weggelegd voor de overkoepelende land- en tuinbouworganisatie LTO die als belangenbehartiger een contract voor de hele sector voor het komende seizoen zou kunnen afsluiten. In geval van schade zou LTO de schadevergoeding kunnen verdelen onder de gedupeerde boeren. ABN Amro heeft contact opgenomen met LTO om te praten over deze vorm van risicodekking.

De systematiek van weerderivaten verschilt volgens Schippers aanzienlijk van de door verzekeraars gehanteerde methoden. "Verzekeraars vergoeden de geleden schade. Het probleem is vaak dat de schade moet worden aangetoond voor men kan claimen. Bij weerderivaten wordt gekeken of er wordt voldaan aan de voorwaarden voor uitkering (bijvoorbeeld een bepaalde hoeveelheid regen, red.) en als dat het geval is, wordt er uitgekeerd."

Omdat de uitgevers van weerderivaten overal ter wereld actief zijn kunnen bepaalde risico's tegen elkaar worden afgedekt (hedgen). Zo dekt een energiebedrijf zich in tegen warme winters terwijl een bouwonderneming zich juist indekt tegen koude winters. Door beide derivaten in portefeuille te hebben wordt het risico verlaagd. "Het idee hierachter is dat er wereldwijd een correlatie in het weer is waar te nemen, hierdoor kun je posities tegen elkaar afdekken", legt Schippers uit.

Het prijskaartje van weerderivaten is afhankelijk van de meteorologisch voorspellingen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van simulatiemodellen voor toekomstige weerscenario's die weer dienen ter ondersteuning van de berekening hoe groot de kans is dat het tot uitkering komt in een bepaalde periode.

ABN Amro is een belangrijke speler in de markt voor weerderivaten die in Europa nog in de kinderschoenen staat maar snel groeit. Vorig jaar was er sprake van een groei van 1200% en een totale waarde van $8,6 miljard.

De doelgroep voor weerderivaten strekt zich uit van energiebedrijven tot de bouwindustrie.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 29 augustus 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.