De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 29 augustus 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Kies uw favoriete winkel 
Elite Modellook 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  SNS Reaal door reserve heen

Van een onzer verslaggeefsters

   
 

AMSTERDAM - De sterke koersdalingen van de afgelopen tijd hebben bankverzekeraar SNS Reaal niet onberoerd gelaten. De verzekeringstak, die opereert onder de naam Het Hooge Huys, heeft in de eerste helft van het jaar de waarde van de beleggingsportefeuille zien dalen met €166 miljoen. Een groot deel van deze daling, €122 miljoen, kon worden opgevangen door de in voorgaande jaren opgebouwde herwaarderingsreserve die nu volledig op is. De overige €44 miljoen is direct ten laste van het beleggingsresultaat gebracht.

Het totale beleggingsresultaat van de verzekeringstak daalde met 10,5% van €239 tot €214 miljoen. Deze cijfers zijn inclusief een indirect rendement van €23 miljoen en een eenmalige bate van €11 miljoen uit de verkoop van een deel van de vastrentende waarden.

De hele SNS Reaal Groep, waaronder ook SNS Bank en SNS Reaal Investment vallen, zag over het eerste halfjaar de nettowinst dalen met 3,3% van €90 miljoen over de eerste helft van vorig jaar tot €87 miljoen. Rien Hinssen, lid van de raad van bestuur van SNS Reaal, toonde zich tevreden over dit resultaat gezien de haperende economie en de beursmalaise. Belangrijker dan de lichte daling van de nettowinst is volgens Hinssen de positieve ontwikkeling van het operationeel bedrijfsresultaat en het winnen van marktaandeel op alle fronten. Ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar was er in de eerste helft van dit jaar sprake van een groei van de hypotheekportefeuille met 13,3%, een premiestijging van 13% en spaargelden die 19,4% stegen.

Voor dit jaar waagt Hinssen zich, gezien de huidige economische situatie, niet aan het uitspreken van een verwachting. "Nu de buffer van de herwaarderingsreserve is verbruikt, zal een aanhoudend slechte ontwikkeling op de effectenbeurzen van grote negatieve invloed zijn op de beleggingsopbrengsten van de verzekeraar en daarmee op het totale resultaat van SNS Reaal", aldus Hinssen.

De nettowinst van de verzekeringstak Het Hooge Huys daalde mede door het slechte beleggingsklimaat met 24,4% tot €34 miljoen. De totale baten daalden met 7,1% van €844 miljoen in de eerste helft van 2001 tot €784 dit jaar. De premieontwikkeling was goed met een stijging van 13% tot €688 miljoen. Een groot deel van de groei zat in koopsompolissen en collectieve pensioencontracten. Het levenbedrijf zag de premies dan ook toenemen met 18,6% tot €554 miljoen. In het schadebedrijf was er daarentegen sprake van een daling van de premieinkomsten van 5,6% tot €134 miljoen.

De bank deed het in het eerste halfjaar beter dan de verzekeringen. Bij SNS Bank was er in de eerste helft van het jaar sprake van een winststijging van 2% tot €51 miljoen. Dit was vooral het gevolg van een sterke verbetering van de rentemarge die met 22,9% groeide van €201 miljoen naar €247 miljoen. De baten namen toe met 14,6% tot €315 miljoen. Als gevolg van de moeilijke economische omstandigheden ziet SNS Bank zich genoodzaakt de post 'waardeveranderingen van vorderingen' (de stroppenpot) te verhogen van €5 tot €33 miljoen. Net als andere banken had SNS Bank ook te kampen met teruglopende provisies op effectentransacties.

Dit werd gecompenseerd door gestegen provisies op de verkoop van verzekeringen. Per saldo was er sprake van een 2,9% toename van de provisiebaten die uitkwamen op €36 miljoen.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 29 augustus 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.