De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 29 augustus 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Kies uw favoriete winkel 
Elite Modellook 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Fors verlies Beursplein 5
   
 

AMSTERDAM - De Amsterdamse beurs moest gisteren een fors verlies incasseren. De AEX-index eindigde 3,1% lager op 365,82 punten. "Het lijkt alsof de AEX over het randje is gevallen en terug wil springen. Maar het lukt niet", aldus een handelaar op de beurs. Belangrijkste oorzaken voor de negatieve stemming waren de verliezen van supermarktconcern Ahold en de lagere koersen op Wall Street.

Volgens analist Martin Smetsers van Citigroup is het een goed moment om te kopen. "De huidige storm zal wel passeren en dan moeten we maar eens kijken welke huizen nog een dak hebben", zegt hij. De Citigroup-analist gaat ervan uit dat de economie, alhoewel wat trager dan in eerste instantie gedacht, van kwartaal tot kwartaal aan zal blijven trekken. "Bedrijven met een sterke fundamentele basis zouden er wel eens uit kunnen springen", suggereert hij.

"Mijn ervaring leert dat wanneer zonder respect voor de fundamentele omstandigheden simpelweg portefeuilles worden geliquideerd, alleen omdat men zich niet meer comfortabel voelt, dit als een signaal van een nabije bodem gezien kan worden. En dit heb ik tot mijn spijt de laatste maanden met regelmaat plaats zien vinden."

Supermarktconcern Ahold heeft voor het eerst sinds vele jaren een kwartaalverlies gerapporteerd. Bestuursvoorzitter Cees van der Hoeven houdt de moed er voor beleggers echter in. Hij noemt het verlies incidenteel. Analisten roepen echter dat omzetgroei voor Ahold moeilijk te realiseren is. Het bedrijf zal het dus vooral moeten hebben van margeverbetering en een efficiëntere aanwending van kapitaal. Dat zal niet makkelijk zijn, zo voorspellen ze. Op de beurs werd een aandeel Ahold 5,3% goedkoper op €17,05.

Automatiseerder CMG publiceerde redelijke halfjaarcijfers en verwacht dat het resultaat in de tweede helft van het jaar mogelijk zelfs ietsje beter zal zijn dan over de eerste helft. De koers dikte met 17,5% aan tot €1,21.

Toch wordt gewaarschuwd. De enorme impact van de order van het Aziatische Hutchison op de resultaten geeft zwaar te denken, laat beurscriticus Frans Muntenaar weten. Omdat hij denkt dat de umts-technologie afstevent op een prenatale dood, is het nog maar de vraag of er wel vervolgorders in het vat zitten. De telecomdivisie van CMG zou dus wel eens zwaar weer te wachten staan, aldus de criticus. Muntenaar voorspelt dat CMG voorlopig een prooi voor daghandelaren blijft met de onlosmakelijk daaraan gekoppelde jojo-beurskoersen.

Halfgeleiderbedrijf ASML verloor gisteren 3,3% op €10,77 nadat zijn grootste concurrent, het Japanse Nikon, een winstwaarschuwing gaf. De negatieve bijstelling van de winstverwachting is volgens Nikon het gevolg van een daling in de vraag naar lithografiesystemen.

Zakenbank Merrill Lynch heeft het beleggingsadvies voor ABN Amro neerwaarts aangepast van 'strong buy' naar 'buy'. Op de beurs reageerden beleggers met een koersdaling van 4,0%. Aandelen ABN Amro wisselen voor €16,15 van eigenaar.

Op de lokale markt gaf Boskalis Westminster 2,4% prijs op €30,00. Volgens een rapport van Cap Gemini Ernst & Young zal de baggerindustrie binnen enkele jaren worden geconfronteerd met overcapaciteit. Dat zou de resultaten van baggeraars kunnen uithollen.

Macintosh heeft eindelijk zijn winkelketen Bentex verkocht. Het bedrijf leurde er al een tijd mee. Macintosh werd beloond met een 2,9% hogere koers op €10,50.

Computergroothandel Copaco deed het goed. De beurswaarde groeide met 10,0% . Een aandeel kost nu €2,53. Het bedrijf boekte een veel hoger dan verwachte winststijging over de eerste helft van dit jaar. "Het bedrijf heeft zijn kostenplaatje goed voor elkaar", aldus analisten.

Automatiseerder CSS verloor 18,7% op €1,22 nadat het bedrijf een groter dan verwacht verlies bekendmaakte. CSS leed over de eerste helft van dit jaar een verlies van €1,3 miljoen tegen een winst van €10,5 miljoen een jaar eerder. Volgens de onderneming blijven de marktomstandigheden 'onveranderd moeilijk'. Toch wordt voor de tweede helft van dit jaar een 'bescheiden positief resultaat' verwacht.

Management Share heeft vorig jaar een nettoverlies van €761.000 geleden. Een jaar eerder stond nog een verlies van ruim €7 miljoen in de boeken. Het eigen vermogen van het bedrijf was €2,9 miljoen negatief. Het bedrijf is inmiddels niets meer dan een lege huls. Er was geen handel in het aandeel.

Transportconcern Frans Maas had een mooie beursdag. Het aandeel steeg 3,1% op €21,00. De halfjaarwinst van het bedrijf kwam hoger uit dan de financiële wereld had voorzien. Voor de tweede helft van het jaar is Frans Maas opnieuw positief.

Richard van de Crommert



 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 29 augustus 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.