De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 29 augustus 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Kies uw favoriete winkel 
Elite Modellook 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Eenmalige opdracht trekt
sukkelend CMG uit het dal

Van een onzer verslaggevers

   
 

AMSTERDAM - Automatiseringsbedrijf CMG is uit de rode cijfers gekropen. De eerste helft van dit jaar werd afgesloten met een geringe nettowinst van €3,9 miljoen. Het Brits-Nederlandse concern kwam uit een diep dal. Vorig jaar werd een verlies gemaakt van €25,6 miljoen.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (500x392, 39kb)

Het gaat nog steeds niet goed in de automatiseringsbranche. De zwarte cijfers van CMG zijn vooral het gevolg van kostenbesparingen bij ict-dienstverlening en een eenmalige giga-order van het Aziatische Hutchison voor de telecomdivisie van het bedrijf.

CMG ging in de eerste helft van dit jaar gebukt onder een felle tarievenslag in de sector. "Klanten willen alleen nog maar minder betalen. Maar het wordt al wat stabieler", bemerkt bestuursvoorzitter Cor Stutterheim.

De CMG-voorman denkt de bodem van de markt gezien te hebben. De tweede helft van het jaar zal echter naar verwachting vergelijkbaar zijn met de eerste zes maanden van dit jaar.

In de Benelux daalde de winstmarge van 14 tot 11%. Vorig jaar daalde de marge al van 18,7 tot 14%. "Er is inderdaad druk op onze winst", erkende de topman, "maar ík vind dat we een uitstekend resultaat hebben neergezet." Toch zullen de marges moeten verbeteren. De automatiseerder zal er een flinke kluif aan hebben. Er zijn volgens Stutterheim geen signalen van marktherstel. "Marges van 18% of hoger zullen we niet snel meer halen. Maar hopelijk hebben we volgend jaar wél minder mensen op de bank", aldus Stutterheim.

De omzet in de Benelux kwam 11% lager uit op £174,2 miljoen (€272,9 miljoen). Vooral in de financiële sector verliest het Brits-Nederlandse concern terrein. De omzet bij banken en verzekeraars daalde met 24%. Het zijn juist de banken die hun investeringen volgens Stutterheim flink hebben teruggebracht en kortingen hebben bedongen. De dramatische omzetdaling in de financiële sector heeft Stutterheim niet tot een koerswijziging aangezet. "Die omzet komt wel weer terug. Er worden weer volop plannen gemaakt in die branche."

CMG werkt ook veel voor ministeries. Bang dat de overheid de hand op de knip houdt, is Stutterheim niet. "Ik maak me niet ongerust. We hebben nu een kabinet in Nederland dat erg ict-minded is."

In het Verenigd Koninkrijk, waar de marge de afgelopen jaren richting 10% klauterde, zag CMG de winstmarge terugvallen tot 7,2. Het bedrijf boekte in het land 5% lagere omzet van £128,5 miljoen (€201,3 miljoen).

In Duitsland en Frankrijk is het Brits-Nederlandse bedrijf slechts een marginale speler. De omzet liep in Duitsland 17% terug tot £25,2 miljoen (€39,5 miljoen). Frankrijk is goed voor een omzet van £26,6 miljoen (€41,7 miljoen). "Maar er is een goede reden om niet weg te gaan uit Duitsland", zegt Stutterheim. "We zijn er marktleider op het gebied van bankenrapportage aan centrale banken."

De omzet van telecomdivisie WDS steeg met 41% tot £81,2 miljoen (€127,2 miljoen) en boekte "een klein winstje". Dat was vooral te danken aan een eenmalige order van £25 miljoen (€39,2 miljoen) van het Aziatische concern Hutchison. CMG is ingehuurd om umts-netwerken aan te leggen in landen als Thailand. De hele order valt in dit jaar.

In de telecommarkt heeft CMG onvoldoende munitie in de concurrentieslag met Nokia en Ericsson. Het Brits-Nederlandse concern kan de verkoop in de sector niet combineren met het aanbieden van mobiele telefoontoestellen.

WDS, dat inmiddels goed is voor 18% van de CMG-omzet, zal in de tweede helft van dit jaar een grotere omzet draaien dan in de eerste helft.

Bij CMG heeft meer dan 99% van het personeel aandelen in het bedrijf. Vanaf de functie van adjunct-directeur wordt verlangd dat de betrokken werknemer een heel bruto jaarsalaris in aandelen CMG aanschaft. Daar is vijf jaar de tijd voor. "Dat heeft een heel scala aan mensen vermogend gemaakt", zegt Stutterheim daarover. "Wij willen graag ondernemers als werknemer. Nu gaan de koersen omlaag. We hangen niet aan de telefoon om managers te vertellen dat ze aandelen moeten bijkopen nu de koers laag is. Daar zijn we heel relaxed in."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 29 augustus 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.