De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 29 augustus 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Kies uw favoriete winkel 
Elite Modellook 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  EU gaat mee met strenger
toezicht op bedrijven in VS

Van onze correspondent

   
 

en BRUSSEL - De Europese Commissie staat achter de Amerikaanse eis dat bedrijfsleiders door het afleggen van een eed instaan voor de juistheid van de gepresenteerde jaarverslagen. Wel zijn onderhandelingen met de VS gestart om doublures binnen de aan financiële verslaglegging gestelde eisen te voorkomen. Gisteren scherpten de Amerikanen opnieuw de eisen voor het bedrijfsleven aan, waardoor nog eens 1300 niet-Amerikaanse bedrijven te maken krijgen met het strengere regime in de VS.

Een woordvoerder van de Commissie haastte zich gisteren te verklaren dat de EU met de onderhandelingen geenszins onder de aangescherpte Amerikaanse regelgeving uit probeert te komen. De zogeheten Sarbanes-Oxley-wet, die door senatoren in het leven is geroepen na de talloze boekhoudschandalen in de VS en die is bedoeld om meer zekerheid te scheppen voor de aandeelhouders, zal vandaag ingaan.

Naast de eedaflegging dat de cijfers kloppen zijn er nog meer eisen, zoals de verkorting van de termijn waarop cijfers en andere voor aandeelhouders belangrijke informatie beschikbaar komen. De plicht voor bestuurders om persoonlijk in te staan voor de juistheid van de bedrijfscijfers is niet in strijd met de Europese wetgeving. Bovendien kan elk bedrijf zelf de afweging maken tussen een notering in de VS en de eisen die daarbij horen.

De Duitse regering en het Duitse bedrijfsleven blijven echter morren over de eedaflegging. "Wat ons als Europeanen stoort is dat de Amerikanen ervan uit gaan dat wij de nieuwe Amerikaanse methoden meteen als zaligmakend moeten omarmen," aldus de Duitse minister van Justitie, Herta Daubler-Gmelin.

De Amerikanen zijn echter nog allesbehalve klaar met de aanscherping van het toezicht. De Amerikaanse beurswaakhond Securities and Exchange Commission (SEC) heeft opnieuw een aantal regels voor het Amerikaanse bedrijfsleven aangekondigd die erop gericht is het vertrouwen van de belegger terug te winnen.

Nadat eerder was bepaald dat bestuursvoorzitters en hun financiële directeuren van bijna 942 grote beursgenoteerde bedrijven in de VS een persoonlijke eed moeten afleggen over de betrouwbaarheid van hun jaar- en kwartaalcijfers, dienen binnen drie jaar ook topmanagers van kleinere bedrijven bij publicatie van de bedrijfsresultaten een dergelijke verklaring toe te voegen.

Het gaat om circa 15.000 bedrijven, waaronder 1300 vestigingen van buitenlandse ondernemingen, met een jaaromzet van tenminste $ 75 miljoen en die gewoon zijn jaar- of kwartaalcijfers te publiceren. De maatregel vloeit voort uit de Sarbanes-Oxley-wet, die in juli door het Amerikaanse Congres werd aangenomen en aanvankelijk hevig werd bekritiseerd door de top van het bedrijfsleven.

Veel bestuursvoorzitters en financieel directeuren hadden aanvankelijk grote moeite om zich persoonlijk aansprakelijk te stellen voor onjuistheden van de cijfers. Uiteindelijk is onder druk van de SEC toch bijna iedereen gezwicht. De 15.000 betrokken bedrijven zullen voortaan veel sneller tot publicatie van hun jaar- en kwartaalcijfers moeten overgaan dan dat ze tot nog toe waren gewend. De SEC heeft bepaald dat de deadline tot publicatie van de jaarcijfers binnen drie jaar zal worden teruggebracht van drie naar twee maanden. De deadline voor publicatie van kwartaalcijfers gaat van 45 dagen terug naar 35 in 2005.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 29 augustus 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.