De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 29 augustus 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Kies uw favoriete winkel 
Elite Modellook 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Argentijns avontuur kost
Ahold ruim een miljard

Van een onzer verslaggevers

   
 

ZAANDAM - Met de kennis van nu had supermarktconcern Ahold in 1998 besloten om níet te investeren in Argentinië. "Als we het toen allemaal hadden geweten, dan hadden we niet geïnvesteerd en waren we niet met deze partner in zee gegaan", aldus bestuursvoorzitter Cees van der Hoeven gisteren. In de gezamenlijke onderneming met partner Velox Retail Holdings investeerde Ahold in totaal €1,3 miljard, stelde Van der Hoeven. Daarvan is €1,1 miljard in rook opgegaan.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (500x493, 46kb)

Een drievoudige Argentijnse crisis heeft bij Ahold gezorgd voor het eerste verlies sinds 1973. De devaluatie van de Argentijnse peso, een kwakkelende economie en een joint-venturepartner die noodgedwongen tegen een veel te hoge prijs moest worden uitgekocht zorgden voor een nettoverlies over het tweede kwartaal van €197,5 miljoen.

Vooral op dat laatste - de keuze van de partner - had Ahold zelf invloed. "Toen we destijds op zoek waren naar uitbreidingsmogelijkheden in Argentinië, bleek Disco de beste supermarktorganisatie in de regio", blikte bestuurslid Theo de Raad, sinds anderhalf jaar verantwoordelijk voor Latijns-Amerika, gisteren terug. Eigenaar van die keten was de familie Peirano, waarvan drie broers inmiddels vastzitten wegens fraude en één voortvluchtig is.

Juan Peirano, hij is het die nog gezocht wordt, 'kende' Ahold via een retailorganisatie in de regio. Een Nederlandse bank - naar verluidt ABN Amro - lichtte op verzoek van Ahold de bank door die de Peiranos óók hadden. Naar de persoon van Juan Peirano werd echter geen uitgebreid onderzoek ingesteld, zei financieel directeur Michiel Meurs gisteren desgevraagd. "We gaan mogelijke partners in het vervolg beter screenen", zegt Meurs nu. De Peiranos worden ervan verdacht geld, dat zij van de centrale bank kregen om de rekeninghouders van hun banken uit te kunnen betalen, te hebben doorgesluisd naar de retailtak van hun Grupo Velox, Velox Retail Holdings. Deze laatste was tot recent Aholds partner in Argentinië. De Zaanse grootgrutter kocht Velox Retail Holdings uit, toen deze de rente op bankschulden niet meer kon betalen. Ahold was gedwongen die schulden over te nemen en Velox Retail uit te kopen voor een bedrag dat veel hoger was dan de werkelijke waarde van de aandelen die Ahold er door in handen kreeg.

"Achteraf hebben we fouten gemaakt", gaf bestuursvoorzitter Van der Hoeven toe. "We wilden aanvankelijk ook de héle onderneming (Disco, red.) kopen, voor ongeveer $1 miljard. Maar onze latere partner (de familie Peirano, red.) stond dat niet toe. Dus moesten we met de helft genoegen nemen en een joint venture optuigen."

In die gezamenlijke onderneming - die niet alleen actief was in Argentinië, maar ook in Chili, Peru en Paraguay - investeerde Ahold uiteindelijk in totaal €1,3 miljard, waarvan het €1,1 miljard heeft moeten afschrijven. "Voor €1,3 miljard hebben we een bedrijf in handen gekregen voor ruwweg één keer de omzet ervan, want die is €1,4 miljard." Daarmee betaalde Ahold "veel te veel, gezien de huidige winstgevendheid van de onderneming", aldus Van der Hoeven. "Maar dat komt enkel en alleen door de devaluatie van de peso. Want Disco is ook vijf jaar na 1998 nog steeds "de beste supermarktorganisatie 'in town', met een goed management en goede vooruitzichten. Wat dat betreft zijn we blij met Disco en zijn we er om te blijven", aldus Van der Hoeven.

Ahold werkt de komende tijd alle bestuurders die instroomden via Velox Retail Holdings weg, aldus De Raad. Eduardo Orteu, naar verluidt een vertrouweling van de Peiranos, mag blijven. "Hij is van oudsher een accountant, een bankier, en wat wij van hem weten, is dat het een uitstekend leider is, uitermate integer", aldus De Raad. "Inmiddels is het ook een zeer bekwaam retailer."

Of Ahold erin slaagt de €1,1 miljard ooit nog terug te verdienen? Financieel directeur Michiel Meurs "denkt van niet". Het is uiteindelijk de aandeelhouder die de rekening betaalt, erkent Meurs, maar scheve ogen verwacht hij niet. "Natuurlijk, in Argentinië is het misgegaan, maar de meeste overnames gaan goed. Als we nu de Amerikaanse ketens Stop & Shop over zouden moeten nemen, of Alliant, dan zouden we daarvoor een veelvoud moeten betalen dan dat we gedaan hebben. Overnames opwaarderen mag niet en ik zou het ook niet goed vinden. Maar als je één aankoop dan eens af moet waarderen, dan moet je dat wel in perspectief plaatsen."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 29 augustus 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.