De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 30 augustus 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Kies uw favoriete winkel 
Elite Modellook 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
BUITENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Haatcampagne 'zwarthemden'
tegen gescheiden vrouwen

   
 

door Jan Ligthart MELBOURNE - Ze noemen zichzelf de Zwarthemden. En ze hebben een intense hekel aan vrouwen die willen scheiden of na een scheiding de kinderen krijgen toegewezen. En al helemaal als overspel of homoseksualiteit daarbij een rol speelt. De Blackshirts hebben in Australië het nodige stof doen opwaaien door 'dat soort vrouwen' te intimideren met Ku Klux Klan-achtige demonstraties in de woonwijken waar ze wonen.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 18kb)
John Abbott en zijn gevreesde 'zwarthemden'. (Foto: REUTERS)
De Blackshirts is een genootschap dat zich hult in zwarte paramilitaire uniformen, zwarte maskers en donkere zonnebrillen. Met grote regelmaat bezoeken zij rechtszaken waar scheiding of voogdij in het geding is, waarna de 'overspelige', vrijwel altijd een vrouw en niet zelden de ex van een nieuw lid, een uiterst vriendelijk telefoontje krijgt met het verzoek haar leven te beteren.

Is de reactie niet positief, dan loopt enkele dagen later een groepje gemaskerde Zwarthemden door de wijk en nagelt met megafoon en spandoeken de bewuste vrouw publiekelijk aan de schandpaal wegens vreemdgaan of mishandeling van haar kinderen. Ook worden 'schande-brieven' deur aan deur bezorgd, wordt de overspelige lastiggevallen met anonieme telefoontjes en wordt midden in de nacht op deuren en ramen gebonsd.

Minstens 300 leden telt het genootschap, vrijwel allemaal mannen die door hun vrouwen zijn verlaten. Tot nu toe waren de Blackshirts alleen actief in de deelstaat Victoria. Maar de groep dreigt het werkterrein uit te breiden naar het aangrenzende Zuid-Australië en naar Queensland.

Dreigementen van de premier en het openbaar ministerie van Victoria hebben niets uitgehaald. Sterker nog, de leider van de Zwarthemden, John Abbott, dreigde met een kort geding tegen het OM. "Al wat wij doen is opkomen voor het instituut van het huwelijk, de familie, het ouderschap. Dat doen we door corrupt gedrag aan de kaak te stellen. We doen niets dat volgens de wet niet mag. Wij maken simpelweg gebruik van het recht op demonstratie", aldus Abbott in een radio-interview.

De overheid is verre van gecharmeerd van deze 'legale' activiteiten. De federale minister van Gezinszaken eiste deze week krachtige maatregelen. "Ik wil dat het OM en de politie alles in het werk stellen om deze groep van de straat te krijgen", aldus Amanda Vanstone.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 30 augustus 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.