door Jan Ligthart MELBOURNE - Ze noemen zichzelf de Zwarthemden. En ze hebben een intense hekel aan vrouwen die willen scheiden of na een scheiding de kinderen krijgen toegewezen. En al helemaal als overspel of homoseksualiteit daarbij een rol speelt. De Blackshirts hebben in Australië het nodige stof doen opwaaien door 'dat soort vrouwen' te intimideren met Ku Klux Klan-achtige demonstraties in de woonwijken waar ze wonen.
|
John Abbott en zijn gevreesde 'zwarthemden'. (Foto: REUTERS)
|
De Blackshirts is een genootschap dat zich hult in zwarte paramilitaire uniformen, zwarte maskers en donkere zonnebrillen. Met grote regelmaat bezoeken zij rechtszaken waar scheiding of voogdij in het geding is, waarna de 'overspelige', vrijwel altijd een vrouw en niet zelden de ex van een nieuw lid, een uiterst vriendelijk telefoontje krijgt met het verzoek haar leven te beteren.
Is de reactie niet positief, dan loopt enkele dagen later een groepje gemaskerde Zwarthemden door de wijk en nagelt met megafoon en spandoeken de bewuste vrouw publiekelijk aan de schandpaal wegens vreemdgaan of mishandeling van haar kinderen. Ook worden 'schande-brieven' deur aan deur bezorgd, wordt de overspelige lastiggevallen met anonieme telefoontjes en wordt midden in de nacht op deuren en ramen gebonsd.
Minstens 300 leden telt het genootschap, vrijwel allemaal mannen die door hun vrouwen zijn verlaten. Tot nu toe waren de Blackshirts alleen actief in de deelstaat Victoria. Maar de groep dreigt het werkterrein uit te breiden naar het aangrenzende Zuid-Australië en naar Queensland.
Dreigementen van de premier en het openbaar ministerie van Victoria hebben niets uitgehaald. Sterker nog, de leider van de Zwarthemden, John Abbott, dreigde met een kort geding tegen het OM. "Al wat wij doen is opkomen voor het instituut van het huwelijk, de familie, het ouderschap. Dat doen we door corrupt gedrag aan de kaak te stellen. We doen niets dat volgens de wet niet mag. Wij maken simpelweg gebruik van het recht op demonstratie", aldus Abbott in een radio-interview.
De overheid is verre van gecharmeerd van deze 'legale' activiteiten. De federale minister van Gezinszaken eiste deze week krachtige maatregelen. "Ik wil dat het OM en de politie alles in het werk stellen om deze groep van de straat te krijgen", aldus Amanda Vanstone.