De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 30 augustus 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Kies uw favoriete winkel 
Elite Modellook 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
BUITENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  'WTC voorjaar 2000
tot doelwit gekozen'

Van onze correspondent

   
 

BERLIJN - Uit een gisteren openbaar geworden aanklacht van het openbaar ministerie in het Duitse Karlsruhe blijkt dat het World Trade Center al in het voorjaar van 2000 is uitgekozen als doelwit van Al-Qaeda-terroristen. In het Duitse Karlsruhe staat de 28-jarige van terreur verdachte Marokkaan Mounir El Motassadeq terecht. El Motassadeq wordt gezien als de 'penningmeester' van de Hamburgse terreurcel, waarvan ook de vliegtuigkapers Mohammed Atta, Marwan Al-Shehhi en Ziad Jarrah deel uitmaakten. Zij begonnen in april of mei 2000 met de planning van het vernietigen van het WTC in New York.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 16kb)
James Ujaama (Foto: AP)
Volgens de in terreurzaken gespecialiseerde officier van justitie Kay Nehm waren er al in 1999 plannen voor aanslagen met gekaapte vliegtuigen. De piloten van 11 september werden deels opgeleid in Afghanistan waar zij volgens Nehm in november 1999 naar toe reisden. Kaper Marwan Al-Shehhi zou voor zijn vertrek naar Amerika tegen een medewerker van de bibliotheek in Hamburg hebben gezegd dat er "duizenden doden zullen vallen", en "jullie zullen nog wel aan me denken".

Ook de Marokkaan Mounir El Motassadeq wordt ervan verdacht in Afghanistan te zijn geweest. Hij werd op 28 november van het vorige jaar in de Duitse havenstad opgepakt en wordt verdacht van het verrichten van financiële handelingen ten gunste van de kapers. Hij zou rekeningen van de kapers hebben beheerd en geld naar Amerika hebben overgemaakt, waarmee hun vliegopleidingen in Florida werden bekostigd.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (600x400, 25kb)
Mounir El Motassadeq
Wegens betrokkenheid bij de terreuracties wordt El Motassadeq medeplichtigheid aan de dood van ruim drieduizend mensen ten laste gelegd. Hij is tot op heden de enige medeplichtige die in Duitsland kon worden aangehouden. Eind vorig jaar gaf de man een aantal persverklaringen uit. Hierin ontkende hij iedere betrokkenheid. Tegenover een televisiezender gaf hij wel toe over een machtiging van de bankrekening van kaper Al-Shehhi te hebben beschikt, maar nooit geld te hebben overgemaakt.

In de VS werden gisteren zes terreurverdachten aangeklaagd. In Detroit zijn vijf moslims van een vermeende terroristische cel in staat van beschuldiging gesteld. De mannen van Algerijnse en Marokkaanse afkomst worden verdacht van de voorbereiding van aanslagen op onder meer Disneyland in Californië en een groot casino in Las Vegas.

In Seattle werd gisteren een zesde moslim aangeklaagd omdat hij een trainingskamp voor terroristen in Oregon wilde opzetten. Volgens de openbare aanklager onderhield de 36-jarige James Ujaama sinds 1999 nauwe banden met Al-Qaeda. Ujaama heeft de Amerikaanse nationaliteit. Hij zou op een boerderij Amerikaanse terroristen willen opleiden voor acties met gif- en andere chemische wapens.

Italië heeft in samenwerking met de VS 25 bankrekeningen ontdekt die werden gebruikt door Al-Qaeda. De rekeningen zijn met onmiddellijke ingang bevroren. Ondanks dit succesje heeft de wereldwijde campagne om te voorkomen dat financiers geld doorsluizen naar Al-Qaeda gefaald. Dit meldde de Washington Post gisteren op gezag van een rapport van de Verenigde Naties.

Volgens de VN beschikt de terreurorganisatie dankzij donateurs in Noord-Afrika, het Midden-Oosten en Azië over een kapitaal van zeker 30 miljoen euro. De volkerenorganisatie stelt dat de financiële huishouding van Al-Qaeda 'gezond' is en acht het netwerk in staat tot nieuwe aanslagen.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 30 augustus 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.