door Arianne Mantel AMSTERDAM - Scholen in Nederland moeten de verkoop van snacks, snoep en frisdranken niet stoppen. Dat leidt tot een massale gang naar de snackbar om de hoek tijdens de schoolpauze.
In plaats daarvan moet er een gevarieerder en hygiënisch aanbod komen in schoolkantines en een lesprogramma dat jongeren leert om gezond te consumeren. Dat stelt het Nederlandse Voedingscentrum naar aanleiding van het bericht dat in Los Angeles volgend jaar een verbod ingaat voor de schoolverkoop van frisdranken vanwege het teveel aan dikke kinderen. Ook in Nederland groeit het aantal leerlingen met overgewicht: van 10 procent in 1980 tot 15 procent in 2002.
In ons land worden ook te veel ongezonde en niet-hygiënische producten aangeboden in kantines, zo stelt Jeltje Snel van het Voedingscentrum. "Maar er is zo'n ongeschreven wet dat dingen aantrekkelijker worden als je gaat verbieden. Dus moeten kantines gewoon ook gezondere snacks verkopen. Een minipizza naast het saucijzenbroodje. Of water en vruchtensap naast de frisdrank."
Het is vervolgens de taak van de school om de scholieren te leren een bewuste keuze te maken, zo stelt het Voedingscentrum. Daarvoor is speciaal lesmateriaal in ontwikkeling, waarmee al op een aantal scholen wordt proefgedraaid.Ook zijn er zelftestjes over groente, fruit en vet. Mogelijk komen deze testjes in kraslotjes op alle scholen.