De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 30 augustus 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Kies uw favoriete winkel 
Elite Modellook 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
BINNENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Voordeel groene
stroom vervalt

   
 

door Ronald Veerman DEN HAAG - Burgers die in de afgelopen jaren zijn overgestapt op groene stroom zullen vanaf volgend jaar fors meer belasting over hun energierekening moeten gaan betalen.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 13kb)
Heinsbroek (Foto: ANP)
Terwijl de schone energie uit zonne- en windenergie nu nog geheel is vrijgesteld van de ecotaksheffing moet vanaf 2003 per kilowattuur elektriciteit ruim 3,5 eurocent ecotaks worden afgerekend.

De energienota van vele honderdduizenden huishoudens die recent geheel zijn overgeschakeld op de schone stroom kan daardoor al snel 100 euro per jaar hoger uitvallen. Alleen indien de prijs van de groene stroom zelf gaat dalen kan dit nadeel worden weggenomen, maar het is zeer de vraag of hier direct vanaf 1 januari sprake van zal zijn.

Het kabinet zal ondanks deze onzekerheid op Prinsjesdag bekendmaken dat er een einde komt aan de volledige vrijstelling van de zogenaamde regulerende energiebelasting (reb) die sinds de invoering in 1996 op de groene stroom van toepassing is.

In plaats van een nihiltarief zal de groene stroom daarom vanaf 2003 nog maar voor de helft vrijgesteld zijn van de reb-heffing.

Voor gewone stroom bedraagt de ecotaksheffing inclusief btw nu 7,15 cent, zodat voor de groene stroom straks - los van de nog door te voeren inflatiecorrectie - tenminste 3,57 cent belasting moet worden betaald.

Groene stroom dat zonder de ecotaks nu zo'n 16 à 17 cent per kilowattuur kost wordt daardoor weer duidelijk duurder dan gewone stroom dat voor heffing van de ecotaks nu 10 à 11 cent per kilowattuur kost.

Buitenland

LPF-minister Heinsbroek (Economische Zaken) ziet zich genoodzaakt de gunstige regeling voor de groene stroom te versoberen omdat de hieraan gekoppelde fiscale stimulans voor energiebedrijven voor een steeds groter deel weglekt naar buitenlandse energieconcerns, die fors profiteren van de Nederlandse belastingsubsidie.

Inmiddels zou langs deze weg al zo'n 200 miljoen euro per jaar aan Nederlands belastinggeld bij bedrijven buiten Nederland terecht zijn gekomen en dreigt dit bedrag de komende jaren fors verder op te lopen.

Om dit tegen te gaan en tegelijk niet in aanvaring te komen met de Europese regels komt Heinsbroek met een pakket aanpassingen waardoor de energierekening er - ook voor burgers die geen groene stroom gebruiken - volgend jaar fors anders uit gaat zien.

Zo wordt een nieuwe niet-fiscale stimulans voor stroomproducenten gelanceerd die de opwekking van groene stroom en de aanleg en productie van windmolenparken en zonnecellen moet stimuleren.

Dit gebeurt via de nieuwe MEP-heffing (Milieukwaliteit Elektriciteitsproductie) op de energierekening van 34 euro per jaar voor alle huishoudens, ongeacht of gebruik wordt gemaakt van groene stroom.

Het bedrag wordt overigens weer aan de burgers teruggesluisd via een even grote verhoging van de vaste belastingvermindering van 142 euro (excl. btw), die nu per energierekening geldt. De echte opbrengst van de MEP-heffing - jaarlijks zo'n 300 miljoen euro - zal worden gebruikt om de groene stroomproductie te stimuleren.

Voor huishoudens die geen groene stroom afnemen en alleen 'grijze' stroom gebruiken hebben de maatregelen van Heinsbroek per saldo geen effect op de stroomrekening omdat de MEP-heffing direct wordt teruggegeven.

Hoe groot het uiteindelijke nadeel voor gebruikers van groene stroom zal zijn hangt af van de ontwikkeling van de groene stroomprijzen zelf, nu wordt verwacht dat de prijzen van groene stroom kunnen gaan dalen door de stimulerende werking die op termijn van de MEP-heffing uit kan gaan.

Vooral nadat de markt voor groene stroom vorig jaar volledig is vrijgegeven is immers sprake van flinke en nog steeds toenemende concurrentie tussen een steeds verder toenemend aantal grote en kleine aanbieders, die met scherpe aanbiedingen huishoudens proberen te overtuigen voor groene stroom op hun bedrijf over te stappen.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 30 augustus 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.