De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
ma 3 juni 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
SPORT ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Vonk als blanke kansloos
in ongelijke strijd

Van onze speciale verslaggever

   
 

BUSAN - Dat was schrikken voor de volgers van Zuid-Afrika toen de opstelling van hun ploeg bekend werd gemaakt en doelman Hans Vonk bij de eerste elf ontbrak. Van een blessure wist niemand iets, evenmin van onenigheid in het trainingskamp en de doelman van Heerenveen had toch het rugnummer 1 van bondscoach Jomo Sono gekregen. ,,Ik voelde vorige week bij een oefenwedstrijd tegen Kobe in Japan al aan dat ik niet zou spelen tegen Paraguay", verklaarde Vonk na afloop van de 2-2 in Busan.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 25kb)
Doelman Vonk verbijt zich op de reservebank. (Foto: PICS UNITED/ERIC VERHOEVEN)
Vonk kwam toen niet in actie terwijl Sono acht van de elf basisspelers liet opdraven. ,,Daarna ben je in allerlei verschillende trainingsvormen tweede keus en weet je wat gaat komen." Op de bank zag de geboren Zuid-Afrikaan André Arendse eenmaal opzichtig blunderen - treffer van Roque Santa Cruz - en eenmaal niet vrijuit gaan bij een vrije trap van Francisco Arce omdat hij een stap te ver naar voren stond en daarom niet meer bij de bal kon. ,,Ik heb geen zin om in het openbaar een oordeel te geven over m'n collega. Arendse is een hele aardige jongen, die mij altijd perfect heeft bijgestaan en ik probeer hetzelfde voor hem te betekenen. Hij is ook m'n slapie."

De volgende wedstrijd tegen Slovenië sta je ongetwijfeld weer onder de lat na de prestatie van Arendse. Toch?

Vonk: ,,Je kijkt te veel als een Europeaan naar ons team en tegen het vak van keeper aan. In Zuid-Afrika telt het eindresultaat en dat is goed te noemen als je een 2-0 achterstand wegwerkt. En een keeper wordt alleen gezien als iemand die een balletje moet tegenhouden."

Jomo Sono heeft je vast uitgelegd waarom je als vaste basiskracht ineens op de bank belandt. Of niet?

,,Hij heeft niets gezegd. Ja, de mededeling dat Arendse keept. Naar de reden kan ik slechts gissen. Ik weet het niet. We hebben beiden een goede oefenwedstrijd gekeept: tweemaal met 2-0 gewonnen."

Dan wordt het zeker snel tijd om opheldering te vragen?

,,Nee, zo werkt het niet in Zuid-Afrika. Ik heb trouwens geen trainer meegemaakt, die overstag gaat als een speler om uitleg komt vragen. Zoiets helpt dus niet. Je weet natuurlijk wel hoe het een beetje werkt in Zuid-Afrika."

Nee, hoe dan?

,,Laat ik dit zeggen. Het is geen toeval dat ik de laatste jaren onder de lat bij Zuid-Afrika sta als we een bondscoach uit Europa hebben en ik naast het elftal wordt gezet als een Zuid-Afrikaan aan het roer staat. Dat is een feit en daar ligt zeker een verband."

Suggereer je daarmee dat je afkomst of de club waar je voetbalt, meespeelt bij de keuze van de bondscoach?

,,Toen Quinton Fortune een belangrijke strafschop miste bij de Afrika Cup werd openlijk gediscussieerd, waarom een kleurling de penalty nam en niet een zwarte. We zijn hier bij Zuid-Afrika en ze volgen hier hun eigen Zuid-Afrikaanse weg."

Wil je zeggen dat de bondscoach Sono, die toch een hele grote naam heeft in Zuid-Afrika, nagenoeg heilig is verklaard, selecteert op huidskleur?

,,Hij is een Zuid-Afrikaan en handelt zo. Zijn grote naam heeft hij trouwens alleen te danken aan zijn tijd als speler."

Klopt het volgende verhaal? Een bondscoach van Zuid-Afrika moet nog meer als de bondscoach van België in het oog houden dat hij heel het land te vriend houdt door vanuit alle bevolkingsgroepen spelers op te stellen.

,,Je hebt het elftal zelf gezien en je weet de situatie in Zuid-Afrika nu. Ja, André Arendse is een kleurling. Het frustreert me niet, of niet meer, omdat ik weet hoe het er hier aan toe gaat. Een niet Zuid-Afrikaan zoals een Europeaan volgt z'n eigen weg terwijl dit m'n tweede Zuid-Afrikaanse bondscoach is en de tweede keer dat ik zonder reden uit het elftal wordt gezet."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 3 juni 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.