De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
ma 3 juni 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
SPORT ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  De terugkeer van The Body
   
 

PARIJS - In 2000 moesten de Fransen haar wel in de armen sluiten. Mary Pierce werd 33 jaar na Françoise Durr de eerste Française, die het Court Central Philippe Chatrier aan haar voeten kreeg nadat zij de titel had veroverd. De Primadonna van het vrouwentennis sneed in een grijs verleden de meeste banden met haar tweede vaderland door en kwam alleen in officiële zin voor Frankrijk uit.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 15kb)
Mary Pierce is terug aan het front. Zij won in twee sets simpel van de Italiaanse Silvia Farina. (Foto: AP)
Dat namen de chauvinistische Fransen haar niet in dank af. Pierce zat er niet mee, maar raakte na haar ongekende triomf fysiek en psychisch dermate in de versukkeling, dat Roland Garros haar pas weer sinds een week kan bewonderen. En dat nog steeds doet, want ze staat tot ieders verrassing in de kwartfinales na een simpele zege op de Italiaanse Silvia Farina: 6-1, 6-2.

Het jaar 2001 ging volledig aan de in de VS woonachtige en in Canada geboren tennisvedette, voorbij. Van tendinitis in beide enkels tot aan een bijna chronische schouderblessure, niets bleef haar bespaard en het einde van het tijdperk-Pierce leek met rasse schreden te naderen. De lichamelijke malheur zette begin dit seizoen aanvankelijk gewoon door. Ze daverde zelfs uit de top-honderd en leek verloren voor het vrouwentennis, dat ook in The Body één van de vaandeldragers had. De relatie met de Amerikaanse honkbalspeler Roberto Alamar liep ook nog eens op de klippen, zodat Mary Pierce de afgelopen anderhalf jaar weinig reden tot vreugde heeft gekend. Deze Alamar was twee jaar geleden één van haar grote inspirators, die de religie tot een ware kunst had verheven. Voor elk duel was Bloody Mary ergens in Parijs wel in een kerk of een kapel te vinden. Het bracht haar volgens eigen zeggen de bezileing, waaraan het tot dan toe in haar tennisloopbaan nog weleens geschort had.

Ze wil aan die periode niet meer terugdenken en brak volledig met het verleden. Zelfs haar prachtige lange manen moesten eraan geloven. De kapper in Parijs herkende haar aan de vooravond van Roland Garros 2002 onmiddellijk en weigerde aanvankelijk de schaar in de blonde lokken te zetten. Toen Mary Pierce echter aandrong op de gedaanteverandering, moest le coiffeur parisien wel aan de arbeid. De maniertjes van Pierce zijn echter exact dezelfde gebleven. Van zit mijn haar goed tot laat de camera nu maar inzoemen, voor de Pierce-show is aan alle details gedacht. "Toen ik in Parijs arriveerde rekende ik nergens op", verklaarde de nummer 132 van de WTA-wereldranglijst in alle eerlijkheid. "Toen ik eenmaal voet op Roland Garros zette, veerde ik meteen op. Hier voel ik mij thuis", voorzag zij de organisatie even later volledig geregisseerd nog van een enorme plume.

Tot nog toe wordt zij wegens doorslaand succes elke keer opnieuw op de podia van gemalen baksteen gezet, maar in de kwartfinales wacht haar een tegenstander van heel ander kaliber, Serena Williams.

De jongste van de Afro-Amerikaanse zussen wist in de eerste week alle aandacht op zich gericht. Eerst verscheen zij in een outfit in groen en rood met daaronder gele kniekousen. Serena Williams bleek een trouwe fan te zijn van het Kameroense voetbalelftal, vandaar haar provocerende tenniskledij, die ze overigens snel verwisselde voor een lichtgevend zwart mini-jurkje met gouden muiltjes.

Oogverblindend en nauwelijks iets verhullend, ook haar onwaarschijnlijke spiercorset niet. Tegen Vera Zvonareva had zij aanvankelijk weinig aan haar spierbundels. Geheel tegen de verwachting in trok het zeventienjarige Russinnetje de eerste set naar zich toe (6-4). Die waarschuwing nam Serena Williams dermate serieus, dat zij in het vervolg van de wedstrijd nog slechts één game afstond: 6-0, 6-1.

Zus Venus, als tweede gerangschikt, wandelt aanzienlijk minder opvallend door het schema. Maar het statistische gegeven, dat de oudste van het duo tot nog toe slechts zeventien games diende af te staan, is veel- zoniet alleszeggend. Monica Seles mag in de kwartfinales tegen Venus Williams als nieuw kanonnenvoer fungeren. Ze is met afstand de oudste bij de laatste acht, maar de drievoudig ex-kampioene wist zich op knappe wijze te ontdoen van Daniela Hantuchova, een aanstormend talent, dat zich à la Anna Kournikova niet alleen bedient van haar charmes, maar ook het racket laat spreken.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 3 juni 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.