De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
ma 3 juni 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
SPORT ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Recordpoging Gebrselassie
eindigt in ziekenhuis

Van onze speciale verslaggever

   
 

HENGELO - Het hele programma was door de organisatie op hem afgestemd. De aanval van Haile Gebrselassie op het elf jaar oude werelduurrecord van de Mexicaan Arturo Barrion moest het hoogtepunt van een avondje topatletiek worden, maar eindigde gisteren tijdens de Fanny Blankers-Koen Games in Hengelo precies 21 minuten te vroeg. De 29-jarige Ethiopiër staakte toen met pijnscheuten in zijn rechterkuit de strijd. "Ik begrijp niet waarom dit me uitgerekend nu is overkomen. De omstandigheden waren ideaal", treurde hij.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 20kb)
Haile Gebrselassie staakte met pijnscheuten in zijn rechterkuit de strijd. (Foto: anko stoffels)
Gebrselassie werd na afloop van zijn race voor nader onderzoek overgebracht naar het ziekenhuis in Hengelo. Op dat moment had manager Jos Hermens reeds aangekondigd dat wat hem betreft het baanseizoen van zijn pupil voorbij is. "Deze signalen van het lichaam moeten we serieus nemen. Haile is per slot van rekening ook geen 21 meer."

Hermens' bezorgdheid is vooral ingegeven door de wetenschap dat Gebrselassie sinds begin maart al vaker door soortgelijke problemen wordt geplaagd. Begin maart moest hij in Addis Abeba al eens een training staken, destijds door pijnscheuten in de andere kuit. "Ik heb toen direct Anton Engels (de vaste fysiotherapeut van Gebrselassie, red.) naar Ethiopië gestuurd. Die heeft hem tot en met de marathon van Londen intensief behandeld en begeleid", aldus Hermens. Half april debuteerde Gebrselassie in de Engelse hoofdstad op de klassieke afstand. Met zijn tijd (2.06,35) was hij de snelste debutant ooit. Ook tijdens die race kreeg hij echter last van zijn onderbenen. Toen kon hij de wedstrijd nog voltooien. Daar kon gisteren geen sprake van zijn, benadrukte Gebrselassie. "De laatste meters waren ontzettend pijnlijk. Het ging niet meer."

Hermens noemde de uitvalbeurt de tweede serieuze waarschuwing in korte tijd. "Het probleem met Haile is dat hij keihard is voor zichzelf. Hij klaagt nooit over pijntjes. Aan de ene kant is dat zijn grote kracht, aan de andere kant zijn zwakte. Hij doet pas zijn mond open als het te laat is. Zover mag het nu niet komen."

Vier keer eerder had bij de FBK Games wèl een wereldrecord gevestigd. Gisteren hing ook nummer vijf in de rij lange tijd nadrukkelijk in de lucht. Op het moment dat Mister Hengelo uitstapte, had hij een voordelige marge van zo'n twintig meter op het schema van Barrios, die in '91 uiteindelijk uitkwam op 21.101 meter. Een verbetering van het huidige werelduurrecord van Barrios zou Gebrselassie bovendien een bonus van 45.000 euro opgeleverd hebben.

Over het mislopen daarvan, werd door hem met geen woord gerept. Het feit dat hij de strijd had moeten staken, leek Gebrselassie bij de persconferentie meer pijn te doen dan zijn rechterbeen. "Natuurlijk ben ik teleurgesteld. Maar het blijft sport. Dit is niet het einde van de wereld." Om er met een schuin oog naar Fedde Zwanenburg, directeur van de FBK Games, schuldbewust aan toe te voegen: "Als jullie niet al te boos zijn, kom ik komend jaar graag terug.''




 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 3 juni 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.