De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
ma 3 juni 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
SPORT ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Zorgen bij Engeland
na moeizame start

   
 

SAITAMA - Engeland maakt zich ernstig zorgen. Omdat de wijze, waarop het keurkorps van bondscoach Sven-Göran Eriksson zich tegen Zweden heeft gepresenteerd, een indicatie is dat David Beckham en zijn mannen de tweede ronde niet zullen halen. Na een redelijke start, zakten de Engelsen compleet weg en mochten de handen zelfs dichtknijpen met de uiteindelijke 1-1.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 23kb)
Zweden viert de gelijkmaker tegen Engeland. (Foto: AP)
Een domper van jewelste, helemaal omdat het perspectief broos is. Dit is vooral te wijten aan het zeer kwetsbare middenveld, dat op het niveau van een WK eigenlijk niet kan. Maar de klappen zijn in dat opzicht ook hard aangekomen. Alleskunner Steven Gerrard is geblesseerd thuis gebleven, Paul Scholes is totaal uitgeblust, David Beckham slechts gedeeltelijk fit en Nicky Butt is ook niet honderd procent. Tel uit je winst.

Vandaar dat na een redelijk begin, de ploeg na de pauze alle hoeken van het veld te zien kreeg. Het was alleen aan doelman David Seaman te danken, dat de verkregen 1-0 voorsprong (via een knallende kopstoot van Sol Campbell), slechts tot 1-1 werd gehalveerd. Want na een oersaaie eerste helft, kregen de Scandinaviërs na de pauze kans op kans tegen de leeg gespeelde Britten. Een situatie die er niet beter op werd, toen Beckham na een uur het veld moest ruimen.

De 27-jarige vedette: "Laten we gewoon eerlijk zijn, Seaman heeft ons gered. Zoals de conclusie, dat we eigenlijk hadden moeten verliezen, ronduit teleurstellend is na zo'n sterke start. Dat kan ook niet los van mij worden gezien. Ik begon sterk, voelde me goed, maar op een gegeven moment wreekte het zich toch dat ik twee maanden eruit ben geweest. Ik heb toen om een wissel gevraagd, ook omdat ik weer wat pijn in mijn voet voelde. Maar de kans dat ik de volgende wedstrijd speel acht ik vrij groot. Ik zit nu op negentig procent, dus dat moet lukken. Maar afzien is het wel."

Toen hij nog goed in z'n vel stak, stuwde Beckham zijn elftal naar een overwicht op de zeer voorzichtige Zweden. Zonder groots te spelen, pakte Engeland het initiatief en na 24 minuten ook de leiding toen Campbell de bal, uit een fraai door Beckham genomen hoekschop, snoeihard achter doelman Magnus Hedman kopte: 1-0.

Vanaf dat moment leek Engeland de zogenaamde 'groep des doods' onder controle te hebben. Maar net als eerder deze week met Frankrijk, dreigt het loodzware seizoen zijn tol te eisen. Spelers die in de Premier League of Champions League hebben gespeeld, zijn in Zuid-Korea en Japan extra kwetsbaar. Dat heeft bij Engeland al een slachtveld veroorzaakt. Diverse internationals moesten op de voorhand voor de eer bedanken, nu zijn er opnieuw zo'n zes twijfelgevallen in de selectie van Sven-Göran Eriksson.

Kortom, de Nederlandse fysiotherapeut Richard Smith maakt overuren. De Amsterdammer, die speciaal voor het WK door Eriksson is aangetrokken, zegt daarover: "Het is keihard aanpoten om iedereen tegemoet te komen. Met name Beckham vergt veel aandacht, maar wat enkele anderen betreft moeten we ook heel voorzichtig zijn. Dit is zeker geen ideale situatie."

Na rust was de pijp dus leeg bij Engeland en kon Zweden, tot z'n eigen verbazing, de opponent ineens de wil opleggen. Binnen het kwartier werd de achterstand al teniet gedaan, toen Niclas Alexandersson een fout van Danny Mills met een daverende knal afstrafte: 1-1.

Aldus bleef het opvallende record intact, dat Engeland al 34 jaar niet van Zweden heeft kunnen winnen. En zoals de ploeg voor 52.721 toeschouwers voor de dag kwam, ziet het er vrijdag tegen Argentinië opnieuw slecht uit. In dat geval kan Engeland z'n wonden likken en zich afvragen of gigantische tv-gelden en enorme sponsorcontracten op de lange termijn wel zo goed zijn voor de typische Britse voetbalcultuur.

Een discussie die absoluut gaat oplaaien, als Engeland na drie wedstrijden alweer de koffers kan pakken. Helaas voor Sven-Göran Eriksson en zijn mannen, mag serieus rekening worden gehouden met deze anticlimax. Dat vooral had het duel met Zweden duidelijk gemaakt.

Engeland - Zweden 1-1 (1-0). 24. Campbell 1-0, 59. Alexandersson 1-1. Scheidsrechter: Simon (Brazilië). Toeschouwers: 60.000. Gele kaart: Campbell (Engeland), Allbäck, Jakobsson (Zweden).

Engeland: Seaman; Mills, Ashley Cole, Ferdinand en Campbell; Beckham (64. Dyer), Scholes, Heskey en Hargreaves; Owen en Vassell (73. Joe Cole).

Zweden: Hedman; Mellberg, Mjalby, Jakobsson en Lucic; Linderoth, Alexandersson, Ljungberg en Magnus Svensson (56. Anders Svensson); Allbäck (80. Andersson) en Larsson.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 3 juni 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.